Bocsánatot kérnek a kannibálok utódai

Egy Fidzsi-szigeteki kannibál törzs leszármazottjai személyesen kérnek bocsánatot annak a brit tiszteletesnek a rokonaitól, akit 130 évvel ezelőtt ettek meg őseik. A sziget lakói szerint elődeik bűne miatt átok ül rajtuk.

Thomas Baker tiszteletest 136 évvel ezelőtt ették meg a Fidzsi-szigetekhez tartozó Viti Levu sziget kannibáljai. A hittérítőként dolgozó brit férfinak azért kellett meghalnia, mert kivett egy fésűt a Tui Navatusila nevű falu törzsfőnökének hajából. A törzs szabályai szerint tilos hozzáérni a vezetők fejéhez.

Bakert egészen pontosan 1867. július 21-én ölték és főzték meg a helyiek. A tiszteletes megölésének történetét a lakók továbbadták utódjaiknak is. A falu mostani lakói úgy tudják, hogy őseik Baker minden porcikáját megették, és csupán a csizmája maradt meg. A tisztelendő egyik csizmája állítólag jelenleg is ki van állítva az egyik helyi múzeumban - írja a BBCNews.

A brit tiszteletes volt az egyetlen fehér ember, akit megettek a sziget lakói. Tui Navatusilában tartja magát a hiedelem, hogy Baker megölésével és elfogyasztásával őseik súlyos bűnt követtek el, és emiatt a település azóta el van átkozva. A Fidzsi-szigeteken még a 19. században - elsősorban a kereszténység elterjedésének és a háborúskodások befejeződésének köszönhetően - eltűnt a kannibalizmus.

Az egykori kannibálok utódai ezért most úgy döntöttek, hogy meghívják magukhoz a tiszteletes leszármazottait, és személyesen kérnek tőlük bocsánatot. A jövő hónapra tervezett találkozón várhatóan részt vesz a Fidzsi-szigeteki miniszterelnök is - jelentette a BBCNews helyi forrásokra hivatkozva.