Görögország nem adja ki Guszinszkijt

A Vlagyimir Guszinszkij elleni büntetőeljárást az orosz hatóságok nem szüntetik meg - közölte a moszkvai főügyészség arra reagálva, hogy Athén kedden elutasította a volt orosz médiacézár kiadatására vonatkozó moszkvai kérelmet.

Az athéni döntés nem változtatja meg Guszinszkij "státusát", az üzletember ellen továbbra is az a vád, hogy nagy összegű csalást követett el - mondta a főügyészség képviselője. A moszkvai közlés szerint a görög fellebbviteli bíróság az alapján utasította el a kiadatást, hogy Guszinszkij orosz fél által kifogásolt cselekedetei nem büntetendők a görög törvények alapján.

Az orosz főügyészséget hivatalosan még nem értesítették a kiadatási kérelem elutasításáról. Athéni közlés szerint viszont a görög bíróság azzal indokolta döntését, hogy az orosz hatóságok által felsorakoztatott vádak nem megalapozottak, és a rendelkezésükre bocsátott bizonyítékok alapján Guszinszkij ellen Görögországban nem indítható büntetőeljárás.

Az athéni meghallgatáson Guszinszkij védőügyvédei közölték: védencük ártatlan, és semmilyen tartozása sincsen az orosz állam irányában. A kiadatási kérelem elutasításával egyidejűleg a görög bíróság érvénytelenítette a Guszinszkij elleni elfogató parancsot, egyben feloldotta a szabad mozgására vonatkozó korlátozásokat is.