Kezdődik a washingtoni orvlövész pere

Egy manassasi gyilkosság ügyének tárgyalásával kezdődik a tízszeres gyilkossággal vádolt John Allen Muhammed ellen folyó bírósági eljárás Virginiában. A férfi a vád szerint társával, a gyilkosságok idején még csak 17 éves Lee Boyd Malvóval tíz embert megölt, illetve hármat megsebesített közel kéthetes ámokfutásuk alatt az Egyesült Államok több keleti parti államában. A férfit akár halálra is ítélhetik, ha az esküdtszék bizonyítottnak látja bűnösségét.

Kedden kezdődik a tavalyi Washington környéki sorozatgyilkosság egyik vádlottjának pere Virginiában - az esküdtszék megválasztásával. John Allen Muhammedet, a vádlottat ezúttal egy 53 éves férfi meggyilkolása miatt vonják felelősségre, akit egy manassasi benzinkútnál ért halálos lövés. Ez azonban csak az első a közül a tíz gyilkosság közül, melyekkel Muhammedet és társát, a most 18 éves Lee Malvót gyanúsítják. Előbbit - ha bűnösnek találják - akár halálra is ítélhetik.

Malvo ügyvédjei azzal védekeznek, hogy idősebb társa - egy volt öböl-háborús veterán - agymosásnak vetette alá a fiatalembert, aki szerintük beszámíthatatlan, így nem vonható felelőségre.

Az 1980-as években iszlám hitre tért Muhammed - aki korábban a John Allen Williams névre hallgatott - ügyvédjei szintén megpróbálták beszámíthatatlannak nyilvánítani védencüket - sikertelenül.

Nem találtak elfogulatlan esküdtszéket

Elemzők szerint a szövetségi ügyészség azért választotta az első ügy tárgyalási helyéül Virginiát, mert az USA ezen tagállamában még érvényben van a halálbüntetés. Az eredeti tervekkel ellentétben ugyanakkor Manassas helyett az attól 320 kilométerre lévő Virginia Beach bíróságán tartják az első gyilkossági ügy tárgyalását, mert közelebb nem találtak pártatlannak tekinthető esküdtszéket.

Malvo és Mohammed a gyanú szerint 2002. október 2. és október 24. között Washington, Maryland és Virginia államokban tíz embert lőtt agyon, hármat pedig megsebesített. Az áldozatok 13 és 72 év közöttiek voltak, s minden esetben egyetlen golyó végzett velük. Az eljárás során sem indítékot, sem az áldozatok között lévő esetleges logikai kapcsolatot nem tártak fel a nyomozók - jelentette a BBC News.

KAPCSOLÓDÓ CIKK