Kómában tartják a szétválasztott sziámi ikreket

Az első éjszaka után is stabil annak a két - fejüknél összenőtt - kisfiúnak az állapota, akiket vasárnap választottak szét Dallasban. Az orvosok csupán enyhe duzzadást észleltek a gyermekek agyán, akiket mesterséges kómában tartanak. A kómából csak két-három nap múlva kezdik őket kihozni, a gyógyszeradag csökkentésével.

Első éjszakáját töltötte külön ágyban a vasárnap a dallasi gyermekklinikán szétválasztott egyiptomi ikerpár, Ahmed és Mohamed Ibrahim, s az orvosok helyi idő szerint hétfőn továbbra is bizakodtak túlélési esélyeiket illetően.

A kétéves kisfiúk állapota közép-európai idő szerint kedd hajnali 1 óra tájban továbbra is stabil volt. A műtétet végző orvoscsoport vezetője, James Thomas ugyan bizakodó, de elmondása szerint a két kisfiú - akiket a következő napokban az esetleges komplikációk elkerülése érdekében mesterséges kómában tartanak - továbbra is kritikus állapotban van.

Az orvos szerint nyugodtan telt az első éjszaka, semmilyen súlyos problémát - például vérzést - nem tapasztaltak, a hétfői vizsgálatok után, igaz, enyhe duzzadást azért észleltek a kisfiúk agyán. Az orvosok most főleg amiatt aggódnak, nehogy váratlanul felduzzadjon a gyermekek agya.

A sebészcsoport idáig elégedett, de óráról órára, sőt minden pillanatban felügyelni kell a folyamatot - közölte James Thomas.

A fertőzési kockázatok kiküszöbölésére és a vérnyomás szinten tartására a két kisfiú háromféle antibiotikumot kap. Az orvosok két-három napon belül csökkentik a gyermekeket kómában tartó gyógyszereket.

A koponyatetőnél összenőtt ikerpárt 26 órás műtéttel, illetve az azt követő hétórás plasztikai műtéttel választotta szét egy hatvanfős, orvosokból, specialistákból és nővérekből álló csoport.

KAPCSOLÓDÓ CIKK