Pokolgép Bagdadban, összecsapások Kerbelában

Autóba rejtett pokolgép robbant kedden Bagdadban a török nagykövetség épületénél, két ember meghalt, három megsebesült. Eközben véres összecsapások voltak az iraki Kerbelában. Az összetűzésnek több halottja és számos sebesültje van.

A török nagykövetségnél elkövetett merénylet valószínűleg összefügg azzal, hogy Törökország múlt héten bejelentette: tízezer fős katonai egységet ajánl fel az Egyesült Államoknak Irakba. A bevonulást azonban mind a törökországi, mind az iraki lakosság - különös tekintettel a kurdokra - ellenzi. A követségnél kedden bekövetkezett pokolgépes merényletben két ember meghalt, hárman pedig megsebesültek.

Ugyanakkor véres harcok törtek ki Moktada asz-Szadr imám, síita vallási vezető és egy másik síita főpap, Ali as-Szisztani ajatollah hívei között az iraki Kerbelában. Az összecsapásoknak több halottja és számos sebesültje. Az összetűzés közvetlen előzményeként a radikális Moktada asz-Szadr hívei még hétfőn este a Bagdadtól 110 kilométerre délre lévő Kerbelában megpróbáltak ellenőrzésük alá vonni két szent mauzóleumot, köztük a Huszein imámról elnevezettet. Szemtanúk több halottat láttak az összecsapás helyszínén, egyes beszámolók szerint a halálos áldozatok száma a tízet is elérheti, a sebesülteké pedig meghaladja a tucatot.

Moktada asz-Szadr és Ali as-Szisztani hívei kézfegyvereket és gránátokat vetettek be egymás ellen - írta beszámolójában az AP amerikai hírügynökség. Az AFP helyszíni jelentése szerint az összetűzésekben a Moktada asz-Szadr vezette, úgynevezett Mehdi hadseregének mintegy száz fegyverese vett részt. Moktada asz-Szadr nemrégiben megkérdőjelezte az iraki kormányzótanács törvényességét.

A keddre virradó összecsapás az AP értékelése szerint a rivális síita csoportok közötti hatalmi harc részeként robbant ki. A két csoport közül Moktada asz-Szadré határozott ellenzője az amerikaiak iraki katonai jelenlétének, míg a másik tábor, élén as-Szantiszival jóval mérsékeltebb álláspontot képvisel az amerikaiakkal kapcsolatban. Mint az amerikai hírügynökség megjegyzi, as-Szantiszi tekintélye jóval felülmúlja asz-Szadrét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK