Szerbia: előrehozott választásokra számítanak

A belgrádi tömegtájékoztatás kedd esti híre szerint Szerbiában még a nap folyamán előrehozott parlamenti választásokat ír ki Natasa Micic, a törvényhozás elnöke.

A belgrádi állami rádió értesülései szerint Micic asszony - aki ideiglenesen a köztársasági elnöki teendőket is ellátja - este 20 órakor írja ki az előrehozott választást. A jelenlegi parlament mandátuma a jövő év végéig szól.

Az előzményekhez tartozik, hogy kedden délelőtt tíz órakor kellett volna megkezdődnie a szerbiai parlament őszi ülésszakának, s a törvényhozásnak már az első plenáris ülésen szavaznia kellett volna a kormány ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványról, illetve Micic asszony leváltásáról. A parlament azonban helyi idő szerint 17 óráig sem ült össze, és a törvényhozás elnöke egyelőre nem adott semmilyen magyarázatot a halasztásra.

A szűk többséggel rendelkező kormányzó pártszövetség, a DOS javasolta, hogy a parlament vegye le a napirendről a két ellenzéki indítványt, de ezzel a javaslattal nem értett egyet a DOS-hoz tartozó Szociáldemokrata Párt, s meghiúsította a kormánykoalíció szándékát.

A kormánypárti Szerbiai Polgári Szövetség (GSS) viszont azzal fenyegetőzött, hogy kihátrál a kormány mögül, ha a törvényhozás leváltja Micic asszonyt, aki a GSS színeiben politizál.

A parlamenti patthelyzet általános várakozások szerint az esti órákra tisztázódhat, miután visszatér Bécsből Zoran Zivkovic szerb kormányfő.