Vizsgálat indul a brit konzervatív vezér ellen

Széles körű parlamenti vizsgálat indul egy korrupciós vád ügyében, amely a brit Konzervatív Párt vezére és miniszterelnök-jelöltje ellen merült fel - közölte kedd este Londonban a törvényhozás illetékes testületének vezetője.

Sir Philip Mawer, a parlamenti képviselők etikai ügyeit vizsgáló bizottság elnöke az általa felolvasott nyilatkozatban azt mondta, hogy "közérdeket szolgál" a vizsgálat megindítása a felmerült kérdésben. Sir Philip utalt arra, hogy hosszas eljárásra lehet számítani, mondván: jelentős mennyiségű anyagot kell feldolgozni, és sok embert kell meghallgatni.

Iain Duncan Smith, aki két éve áll a konzervatív párt élén, és e minőségében ő a tory árnyékkormány miniszterelnök-jelöltje, a parlamentnek előző nap benyújtott vizsgálati dosszié szerint több mint egy évig saját feleségét alkalmazta államilag fizetett tanácsadói állásban. Ez önmagában még nem ütközik a parlamenti képviselők magatartási szabálykönyvének előírásaiba, de a Duncan Smith ellen felhozott fő vád az, hogy felesége valójában nem végzett érdemi munkát az általa felvett, összesen 18 ezer font fizetés ellenében. Betsy Duncan Smith abból az évi 72 ezer fontos állami apanázsból kapta fizetését, amely férjének jár irodája személyzeti költségeinek fedezésére.

A dossziét, amely a kedden bejelentett vizsgálat alapjául szolgál, egy szabadúszó, de a BBC-nek dolgozó külsős oknyomozó újságíró állította össze öt havi munkával, és nyújtotta be hétfőn az alsóház etikai bizottságához.

Iain Duncan Smith kedden, a vizsgálat bejelentése után azt mondta: semmilyen magatartási szabályt nem sértett meg, és örül a vizsgálat megindításának, mert ennek során - szavai szerint - bizonyítani fogja teljes ártatlanságát. A tory vezér - a konzervatív padsorokban ellene indult állítólagos szervezkedés részvevőire utalva - kijelentette, hogy "sötétben bujkáló gyávák" próbálják őt támadni a felesége révén.

Duncan Smithre az ellene felhozott vádak nélkül is erőteljes nyomás nehezedik: politikai hátországán belül jelentős erők próbálnak ugyanis megszabadulni tőle, lehetőleg még jóval a következő parlamenti választások előtt. A tory vezér ellen az a legfőbb kifogás, hogy szinte észrevehetetlen politikai stílusával gyakorlatilag esélytelen a választások megnyerésére. Duncan Smith a konzervatívok múlt héten lezajlott éves kongresszusán erőteljes beszédben igyekezett megváltoztatni a róla alkotott képet, de még a konzervatív sajtó is kétségbe vonta, hogy ennyi elég lesz-e az ellene irányuló pártszervezkedés leszereléséhez.