Föld körül az első kínai űrhajós

A szerda reggeli indítás után tíz perccel már föld körüli pályára állt az első kínai űrhajó, amely embert is szállít a fedélzetén. Az űrhajót, melyen a 38 éves Jang Li-vej űrhajós utazik, a Góbi-sivatagban található Csiucsüan űrrepülőtérről indították útjára.

Kína elindította a világűrbe első űrhajósát szerdán a kínai gyártmányú Szencsou 5 (Shenzhou) űrhajó fedélzetén, amely az start után tíz perccel Föld körüli pályára állt. A kínai állami televízió adását megszakítva közölte a sikeres indításról szóló hírt.

Kína így a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után a harmadik ország, amely űrhajót küld a világűrbe emberrel a fedélzetén - jelentette az Új Kína hírügynökség. A kínai állami hírügynökségnek nyilatkozva egy űrrepülési illetékes sikeresnek minősítette a űrhajó indítását, melynél több kínai állami és pártvezető is jelen volt.

Szerda éjjel tér vissza

Az űrhajót helyi idő szerint reggel 9 órakor indítottűák a Góbi-sivatagban található Csiucsüan (Jiuquan) űrrepülőtérről. Fedélzetén a 38 éves Jang Li-vej (Yang Liwei) űrhajós utazik, aki a kínai légierő lezredese, tapasztalt vadászpilóta. A Hosszú Menetelés 2F hordozórakétával Föld körüli pályára bocsátott Szencsou 5 (Isteni Hajó) a tervek szerint tizennégyszer kerüli meg a Földet és 21 óra múlva tér vissza szerda éjfél körül.

Az űrhajós az Új Kína jelentése szerint közölte: jól érzi magát.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK