A "zsidók világuralma" elleni harcra szólított a maláj miniszterelnök

A Malajziában megrendezett Iszlám Konferencián (OIC) felszólaló maláj miniszterelnök kemény kirohanást intézett a zsidóság ellen. Mohamed Mahatir szerint a moszlimoknak nem csak erővel, hanem ésszel kell küzdeniük a zsidók ellen. A miniszterelnök szavaival éles ellentétben állt Kofi Annan ENSZ-főtitkár beszéde, mely az iszlám világ és a Nyugat között növekvő szakadékra hívta fel a figyelmet.

"Néhány millió zsidó nem győzhet le 1,3 milliárd moszlimot" - jelentette ki az Iszlám Konferencia megnyitóján Mohamad Mahatir maláj miniszterelnök. Mahatir szerint a világot uraló zsidó közösség ellen az erő nem elég, az iszlám országainak ésszel kell küzdeniük. Mohamed Mahatir rendszeresen arra használja fel az iszlám tanácskozásokat, hogy a Nyugatot és különösen a zsidóságot támadja.

Az Iszlám Konferenciát először rendezték meg a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta. Az egyhetes tanácskozáson, amelynek Malajzia ad otthont, ötvenhét állam vezetői vesznek részt, körülbelül egymilliárd moszlim képviseletében. A konferencia legfontosabb témája az iraki rendezés.

Mahatir felszólította a moszlimokat, hogy a Korán mellett a matematikát és a tudományokat is tanulmányozzák ugyanis "puskákra, rakétákra, bombákra, tankokra, repülőkre és hadihajókra van szükségünk, hogy megvédhessük magunkat".

A maláj miniszterelnök ugyanakkor zsákutcának nevezte az iszlám terrorizmust, de szorosabb katonai együttműködésre szólította fel az iszlám országokat. Mahatir a palesztinok jelenlegi helyzete kapcsán elmondta, hogy követniük kell a Korán utasítását és elfogadniuk a feléjük nyújtott békejobbot, bármilyen nehezen elfogadhatóak is a béke feltételei - írja a BBC News.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a konferencia számára küldött üzenete éles ellentétben állt Mahatir zsidóellenes kirohanásaival. Annan figyelmeztette az Iszlám Konferencia résztvevőit a moszlimok és a Nyugat közötti egyre mélyebb szakadékra. Üzenetében Kofi Annan arra hívta fel az iszlám vezetők figyelmét, hogy saját erejükből is próbáljanak tenni bizonyos iszlám országok elmaradottsága és kiszolgáltatottsága ellen.

"Nem szabad természetesnek és elkerülhetetlennek tekinteni azt a szomorú állapotot, amelyben az iszlám világot találjuk napjainkban" - ismertette Annan üzenetét az ENSZ afganisztáni különmegbízottja, Lakhdar Brahimi. "A moszlimok sokkal nagyszerűbb dolgokra képesek, és ezzel tisztában is vannak" - bátorította cselekvésre a konferencia résztvevőit Kofi Annan üzenete.

KAPCSOLÓDÓ CIKK