A terrorizmus támogatása miatt szankciókat vezet be Szíria ellen az Egyesült Államok. Az erről szóló javaslatot szerdán nagy többséggel fogadta el a képviselőház. Ennek értelmében felszólítják az arab országot, hogy vonuljon ki Libanonból, az elnök lefokozhatja a diplomáciai kapcsolatokat, illetve korlátozza a szíriai diplomaták amerikai mozgását, valamint az amerikai kivitelt. A szenátus a közeli hetekben szavaz a törvényről.

Az amerikai képviselőház helyi idő szerint szerdán nagy többséggel úgy határozott, hogy az Egyesült Államok vezessen be gazdasági és diplomáciai szankciókat Szíria ellen a terrorizmus támogatása miatt. A törvényt a szankciókról 398 képviselő támogatta, és csak négy törvényhozó ellenezte.

George Bush amerikai elnök ennek alapján megtilthatja a Szíriába irányuló amerikai kivitelt és beruházásokat, lefokozhatja a diplomáciai kapcsolatokat és korlátozhatja a szíriai diplomaták mozgását az Egyesült Államokban. A törvény felszólítja Szíriát, hogy vonuljon ki Libanonból.

Tom DeLay, a képviselőház republikánus többségének a vezetője nagy fontosságot tulajdonított a törvénynek a terrorizmus elleni harcban. Úgy fogalmazott, hogy Szíria a terroristák oldalára állt, de most meg fogja érezni ennek következményeit.

A szenátus az elkövetkező hetekben szavaz a törvényről. A törvénytervezetet 76 szenátor támogatja a 100 közül.

A Szíria felelősségéről és Libanon szuverenitásáról címet viselő törvényt már két éve megszövegezték, de a kormány közbenjárására a kongresszus vezetői eddig nem bocsátották szavazásra. Az elnök csak a múlt héten adta fel ellenállását. A kormány elsősorban abból a megfontolásból ellenezte a szankciókat, hogy együttműködésre bírja Damaszkuszt a terrorizmus elleni harcban.

Colin Powell amerikai külügyminiszter májusban Damaszkuszban járt, és felszólította Bassár el-Asszad szíriai elnököt, zárassa be a szélsőséges palesztin csoportok irodáit, különben a kongresszus haragjával kell számolnia.

Az amerikai-szíriai kereskedelem mindössze évi 300 millió dollárt tesz ki.