A pofozkodó albán belügyminiszter lemondását követelik

Luan Rama albán belügyminiszter lemondását követelte több tucat albán újságíró pénteken Tiranában, miután a magas tisztséget viselő politikus a hét elején - állításuk szerint - felpofozta az egyik tévécsatorna főszerkesztőjét.

A tárca épülete előtt pénteken már második napja összesereglett zsurnaliszták, televíziós alkalmazottak felszólították Ramát, hogy hagyja hátra irodája kulcsait és mielőbb nyújtsa be lemondását".

Az egykoron szintén újságíróként dolgozó Rama kedden este több ütést mért Ilir Babaramóra, a Gjila Vision albán tévécsatorna főszerkesztőjére, megtorlásul ez utóbbinak az albániai biztonsági problémákhoz fűzött tévékommentárja miatt. Az incidens egy éttermi ünnepségen történt, amelyen az albán szocialisták október 12-i választási győzelmét dicsőítették - közölték albán újságírószervezetek az AFP hírügynökség jelentése szerint.

Az ügyben pénteken megszólalt a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságírószervezet is, amely a pofonok szimbolikus jelentőségét is hangsúlyozó közleményében úgy vélte: félő, hogy az újságíró szégyenletes arculcsapása minden olyan újságíróval szembeni fenyegetés is egyben, aki elhatárolja magát a kormány politikájától. Az RFS az ügy pártatlan kivizsgálását követelte.

Maga Rama az albán főügyésznek szerdán írott levelében tagadott minden ellene felhozott vádat és vizsgálatot kért. Fatos Nano albán kormányfő másnap közölte, ha minisztere vétkesnek bizonyul, nem habozik felmenteni tisztségéből.