Izraeli turistákat utasítottak ki Ciprusról

Izraeli turisták egy csoportját kiutasították Ciprusról, mert hamisan közölték, hol akarnak megszállni ciprusi tartózkodásuk alatt; a 29 turista egy a megosztott sziget görög részén levő üdülőhelyet adott meg, valójában az északi, török részen foglalt szállást.

Ciprusi görög rendőrök nyomban feltartóztatták buszukat, mihelyt felhajtottak vele a megszállt északi rész felé vezető autópályára, ahelyett hogy a belépéskor megnevezett déli üdülőhely felé mentek volna.

Sokáig csak keveseknek és súlyos indokkal volt lehetőségük átlépni a török csapatok által 1974 óta megszállva tartott északi területre, de március óta megszüntették az átlépés korlátozását. A ciprusi görög hatóságok azonban továbbra sem engedélyezik külföldieknek, hogy a török részen szálljanak meg, mert indoklásuk szerint úgyszólván a török megszállás elismerésével érne fel, ha engedélyeznék az ilyesmit.

Közvetlen légi összeköttetés nincs Izrael és a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság között, így az izraeli turisták vagy kerülővel, Törökországon át juthatnak oda, vagy a megosztott sziget déli, görög részén át.

A ciprusi török zóna azért lehet népszerű az izraeli turisták körében, mert sok ott a játékkaszinó, s mind Izraelben, mind Ciprus déli, görög részén tilos az ilyenek működése. Vonzóak a kedvező árú szálláshelyek is.

A mostani kiutasítás nem az első eset: az idei nyár eleje óta már mintegy száz izraelit utasítottak ki hasonló ok miatt a földközi-tengeri szigetországból.