Nigériai kőfejtőkből mentettek ki gyerekmunkásokat

Átszámítva kevesebb mint napi száz forintért dolgoztatták egy nigériai kőfejtőben azt a 74 gyereket, akiket a napokban indítottak haza Beninbe. Egy, a két ország közötti megállapodás értelmében szeptemberben már 116 gyerekmunkást küldtek haza családjukhoz. Becslések szerint csak Nigériában több ezer benini gyermek dolgozik - más államokból származó társaikkal együtt -, akiket szegény sorsú családjuk bagóért ad el a gyermekkereskedőknek.

Nigériai gránitfejtőkben dolgoztatták éhbérért azt a 74 gyermeket, akik közelmúltban mentettek meg, és csütörtökön indultak hazafelé Beninbe. A gyerekek - közöttük több négyéves apróság - arról számoltak be, hogy legalább 13 társuk elhunyt az alultápláltság és a nehéz munka vagy az embertelen bánásmód következtében. Őket elhantolták munkaadóik, akik gyakran ütlegelték is a délnyugat-nigériai Abeokuta gránitfejtéseiben dolgoztatott gyermekeket, akikkel követ törettek - írja a Guardian című brit lap.

A kőbányában uralkodó embertelen viszonyokról helyi lakosok értesítették az egyik segélyszervezet munkatársát, majd - hetekkel ezelőtt - a nigériai rendőrség is intézkedett. A gyerekek közül többen már négy éve, míg mások néhány hónapja dolgoztak a bányában, napi 25 pennyért (kevesebb, mint száz forint).

Kilencezer forint egy gyermekért

A benini születésű gyerekmunkások 74 fős csoportja azonban csak a jéghegy csúcsa. Csak Nigériában becslések szerint hatezer gyermeket dolgoztatnak különböző helyeken, kezdve a gránitbányától, a kakaóaratáson a halászháló-foltozáson és a takarításon keresztül a szex-rabszolgaságig, de Elefántcsontpart és Gabon sem kivétel a gyerekmunka alól.

A brit lap szerint Benin, ahonnan a 74 gyermek is származott, Nyugat-Afrika egyik legbékésebb és legstabilabb állama, jóllehet lakói különösen szegény sorsúak. Emiatt a gyerekeket többnyire nem rabolják, hanem saját családjaiktól vásárolják meg az embercsempészek, akiktől vagy pénzt kérnek a szülők, vagy annak reményében adják oda utódjaikat, hogy azok valamilyen mesterséget kitanulva jobb életet élhetnek

Egy-egy gyermekért alig 25 fontot (körülbelül kilencezer forint) fizetnek a gyermekkereskedők a családoknak, de áruk egyre magasabb lesz, ahogy a munkáltatókhoz kerülnek.

Halászok dolgoztattak 1200 ghánai gyermeket

Nigéria és Benin augusztusban írt alá egy megállapodást a gyermekkereskedelem visszaszorításáról, a most kimenekített 74 kiskorút is ennek keretében juttatják haza. A megállapodás alapján szeptemberben már egy 116 fős gyermekcsoportot hazaküldtek Beninbe. A megállapodás értelmében érkezett Nigériába benini tisztviselők egy csoportja is csütörtökön, hogy a többi sok ezer gyerekmunkás nyomára jusson.

Ugyancsak szeptemberben 1200 ghánai gyermeket juttatott haza a Nemzetközi Kivándorlási Szervezet (International Organisation for Migration), akiket halásztársaságok foglalkoztattak a Volta tavon. "Nehéz meghatározni a probléma nagyságát, mivel ez egy rejtett jelenség, de a térség egyre több kormánya ismeri fel az ügy jelentőségét. A 74 gyermek megmenekülése mindenesetre nagyon jó hír" - idézi a Guardian Jean Philippe Chauzyt, a genfi székhelyű szervezet szóvivőjét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK