Tizenhét év a boszniai etnikai tisztogatásokért

Három boszniai háborús bűnös perében hozott ítéletet az ENSZ hágai nemzetközi bírósága. A szerb férfiak a boszniai háború idején Bosanski Samac térségében irányították a bosnyákok és horvátok ellen irányuló etnikai tisztogatásokat.

Blagoje Simicet, Miroslav Tadicot és Simo Zaricot nem szerbek ellen irányuló gyilkosságok kiterveléséért és végrehajtásáért, emberek jogtalan fogva tartásáért és deportálásáért valamint kínzásért állították az ENSZ háborús bűntetteket vizsgáló Hágai Nemzetközi Törvényszéke elé. Mindhárman önként jelentkeztek a bíróságon.

A három férfi a vád szerint akkor követte el bűntetteit, amikor a szerb csapatok 1992 tavaszán bevették Bosanski Samacot és Odzakot. Az akkor elkövetett etnikai tisztogatásokat a helyi szerb rendőrség a szerb csapatokkal együtt végezte.

"A vádlottakat senki sem kényszerítette arra, hogy részt vegyenek abban a terror gépezetben amely Jugoszláviában ezidőtájt működött" - áll az ítéletben.

A bíróság 17 év börtönbüntetésre ítélte Simicet, mert a bírák véleménye szerint ő volt a szellemi atyja a Bosanski Samac környéki vérengzéseknek. Tadic nyolc, Zaric pedig hat év börtönt kapott az etnikai tisztogatásokban való részvételért.

A Bosasnki Samac környéki mészárlások kitervelésével és végrehajtatásával összesen hat ember6t vádolt a Nemzetközi bíróság. Közülük ketten már korábban a törvényszék elé kerültek és tíz illetve öt év börtönbüntetést kaptak. A hatodik vádlottat Szerbiában ölték meg, öt évvel ezelőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK