Érvényes a román népszavazás az alkotmányról

Megkönnyebbülhet a román politikai elit: ha nagy nehezen, de összejött az érvényességhez szükséges voksok száma az alkotmánymódosításról szóló népszavazáson. A referendum eredményessége nélkülözhetetlen az ország integrációs törekvéseinek megvalósulásához.

Érvényes a román alkotmánymódosító törvényről tartott népszavazás - közölte vasárnap este a bukaresti Központi Választási Iroda. A becsült adatok szerint a szavazásra jogosultak 54,46 százaléka vett részt Romániában a szombat-vasárnapi referendumon, így az érvényes - adta tudtul az iroda.

Az utolsó pillanatokig kétséges volt, hogy meg lesz-e az érvényességhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazat. Két órával az urnazárás előtt a szavazásra jogosultaknak még csak a 45,5 százaléka jelent meg. A hatóságok mindenesetre a szavazás idején is mindent elkövettek, hogy meglegyen a megfelelő részvételi hányad. Sok helyen mozgó urnákat vittek a lakóhelyekre, másutt műsorokat és tombolákat szerveztek, amelyeken értékes tárgyakat, így gépkocsit lehetett nyerni. A rádióban és a televízióban vasárnap is folytatódott az elkeseredett mozgósító kampány, amely során a kormány és a főbb politikai erők képviselői igyekeztek meggyőzni a lakosságot, hogy az euroatlanti integráció érdekében elengedhetetlen az alkotmánymódosító törvény elfogadása. Annak érdekében, hogy minél többen elmenjenek szavazni, a szokásokkal ellentétben nem csak vasárnap, hanem szombaton is lehetett voksolni. 

Az alkotmánymódosítás többek között rendelkezik a sorkatonaság eltörléséről, az elnöki mandátum négy évről öt évre növeléséről, és megerősíti Románia európai integrációs szándékát. A nép megerősítésére váró tervezet egyebek között világos jogi mederbe tereli a bíróságok és a rendőrség hatáskörét, a parlamenti tagok mentelmi jogát, korlátokat szab a kormány és az államfő mozgástere számára, növelve a törvényhozó testület szerepét. Az alkotmánymódosítás többletjogokat biztosít a nemzetiségeknek: e jogok tekintetében az oktatás mellett biztosítja az anyanyelv használatát a közigazgatásban és a igazságszolgáltatásban is, alkotmányos intézménynek ismeri el a felekezeti tanintézeteket. Többek között ezért is hívta fel híveit a népszavazás elutasítására a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt, amely ezzel a törekvésével egyedül van Romániában.