Fáradt pápa avatta boldoggá Teréz anyát

Kissé fáradtan vezette le Teréz anya boldoggá avatását II. János Pál. A pápa beszédét nehezen lehetett érteni, és az eddigiektől eltérően most nem olvasott fel, még csak egy kis részt sem a homíliából. A boldoggá avatást percekig zúgó tapssal üdvözölte a vatikáni Szent Péter téren megjelent negyedmillió zarándok, majd ezután körbehordozták közöttük a pápát a pápamobilon. A pápa szeptember 5-ét ajánlotta Teréz anya napjának.

Kissé fáradtnak, de lelkesnek és szellemileg teljesen frissnek tűnt Teréz anya boldoggá avatási szertartásán vasárnap II. János Pál pápa. A 83 éves, megrendült egészségű katolikus egyházfő - aki Parkinson-kórban szenved, és bélpanaszok, ízületi gyulladások is kínozzák az ellene több mint húsz éve végrehajtott merényletben szerzett sebei mellett - vasárnap gyenge, nehezen érthető hangon olvasta fel az eléje tartott, Teréz anya érdemeit méltató szöveget kerekes karosszékéből.

Most először történt meg, hogy az egyházfő még részleteket sem olvasott fel a homíliából - az ünnepi miséken szokásos szentírási szakasz csak súlyos okokból maradhat el -, és azt helyette Leonardi Sandri érsek és Ivan Dias bíboros olvasta fel. (Az utóbbi hetek eseményein az egyházfő azért felolvasott, de - hogy ne fáradjon ki - általában csak az első és az utolsó szakaszt olvasta fel.)

Szeptember 5-e lesz Teréz anya napja

II. János Pál szeptember 5-ét, az albán származású Teréz anya "mennybemenetelének napját" ajánlotta az új boldoggá avatottal kapcsolatos megemlékezések és ünnepségek napjának. A boldoggá avatást követően az egyházfő ereklyét vett át, majd hindu asszonyok mutatták be hagyományos táncukat a pápa előtt.

A boldoggá avatást több percig tartó tapssal fogadta a vatikáni Szent Péter téren megjelent negyedmillió zarándok - a zászlóerdőben több magyar lobogót is látni lehetett -, majd a pápa fehér terepjáróra feltett trónjával körutat tett a megjelentek között. (A gépjárműre való felszállás-felszállítás pillanatait nem mutatta az egyenes közvetítés, amelyet a vatikáni tv-csatorna szervezett.)

A vasárnapi szertartást a zarándokok százezrei két hatalmas kivetítőn is figyelemmel kísérhették, az eseményt 48 ország tv-csatornái közvetítették élő adásban. A boldoggá avatásban II. János Pál mellett tíz egyházi méltóság vett részt, köztük Joseph Ratzinger, Angelo Sodano, Giovanni Battista Re, Pio Laghi bíborosok. Teréz anya életútját Lucas Sirkar kalkuttai érsek ismertette. A szertartást az Arati indiai liturgiai rítus zárta tánccal és énekkel.

Forrás: EPA
Boldog Teréz anya

Tűzijáték és filmbemutató

A vasárnapi szertartás - amely részét képezi a II. János Pál pápaságának 25. évfordulója alkalmából szervezett vatikáni rendezvényeknek - előestéjén több, különböző nyelven tartottak szentmisét a Santa Maria Maggiore bazilikában, a vatikáni VI. Pál kihallgatási teremben pedig imavirrasztást tartottak, a Népek Evangelizációja Kongregáció szervezésében.

Teréz anyát - aki Indiában teljesített missziós szolgálatot - II. János Pál pápa emelte az oltár dicsőségére, aki délben háromezer szegényt és hajléktalant (akik közvetlenül az oltár mellől nézhetik a boldoggá avatást) látott vendégül a bíborosokkal együtt, délután pedig a VI. Pál kihallgatási teremben bemutatták a Teréz anya öröksége című filmet.

Este tűzijátékot tartanak majd a boldoggá avatás tiszteletére. Hétfőn délelőtt hálaadó szentmisét mutat be José Saraiva Martins bíboros, a Szentté avatási Kongregáció prefektusa. A szertartást pápai fogadás követi.

Hétfőtől szerdáig a hívek leróhatják tiszteletüket a Lateráni Szent János-székesegyházban Teréz anya közszemlére kitett ereklyéi között.

Teréz anya az 1319. boldoggá avatott

Teréz anya az 1319. egyházi személyiség, aki Karol Wojtyla boldoggá avatott negyedszázados pápasága alatt (a szentté avatottak száma 477).

Forrás: EPA
Százezrek a Szent Péter téren

A katolikus egyház történetében a hat éve, 87 évesen elhunyt, Kalkuttai Teréz anyát, a Nobel-békedíjas katolikus apácát, a Szeretet Misszionáriusai rend alapítóját avatták boldoggá a legrövidebb idő alatt. A egyházi eljárás idejét tekintve csak Szent Ferenc előzi meg, aki halála után alig két esztendővel lett a katolikus egyház szentje.

A boldoggá avatáshoz eddig legalább negyedszázadra volt szükség az elhalálozást követően. II. János Pál azonban eltekintett az egyébként szokásos ötéves várakozási időtől: 2001 augusztusára elkészült egy 35 ezer oldalas jelentés Teréz anya életéről és munkásságáról, majd a Vatikán 2002 októberében elismerte a boldoggá avatáshoz szükséges feltételt. A pápa tavaly decemberben aláírta a rendeleteket, amelyek hősies erényeket és egy csodatettet tulajdonítanak a katolikus apácának, lezárva a boldoggá avatási eljárást.

Kételyek Teréz anya csodatételével kapcsolatban

A vasárnapi olasz lapok azonban emlékeztetnek arra, hogy a csodatett kapcsán alapos kételyek merültek fel. A La Repubblica ünnepi összeállításában is külön anyagban tér ki arra, hogy Monica Bersa bengáli asszony "csodálatos kigyógyulása rákbetegségéből" valójában egy ciszta gyógyszeres kezelésének "eredménye" a hölgyet meggyógyító orvosok szerint. Az indiai klinika leleteire és zárójelentésére azonban senki sem volt kíváncsi a Vatikánból - írta vasárnapi számában az olasz napilap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK