Putyin elleni merényletet hiúsítottak meg

Vlagyimir Putyin orosz államfő lett volna a célpontja annak a Scotland Yard által meghiúsított állítólagos merénylet-kísérletnek, amelyet vasárnapi londoni lapértesülés szerint a KGB egy volt tisztje szervezett. A terv végrehajtásának finanszírozását Borisz Berezovszkijra, a Moszkva által körözött, Londonban élő orosz milliárdosra bízták volna.

A The Sunday Times értesülése szerint a rendőrség terrorellenes ügyosztálya az előző hétvégén fogta le az egykori orosz titkosszolgálat egy volt őrnagyát egy másik orosszal együtt. A két összeesküvő tervei szerint Putyint valamely külföldi útján lőtte volna le egy orvlövész. A vezető vasárnapi lap "bennfentesekre" hivatkozó értesülése szerint a Scotland Yard a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy dezertőr tisztjétől kapta az információt.

Alekszandr Litvinyenko, aki három éve települt le Londonban, tízoldalas jelentést adott át a brit rendőrség különleges ügyosztályának a tudomására jutott összeesküvésről. Litvinyenko szerint egykori KGB-s kollégája, aki társával együtt október elején érkezett Moszkvából Londonba, őt is beavatta a készülő merénylettervbe.

A The Sunday Times forrásai által csak P. őrnagyként emlegetett volt KGB-s állítólag azt mondta Litvinyenkónak: ismeri az FSZB-n belül azt magas rangú tisztet, aki Vlagyimir Putyin külföldi útjai során az államfő biztonságáért felelős. A merénylet szervezője szerint ez a tiszt adatokkal szolgálhatott volna az orosz elnök valamely külföldi útja előtt Putyin útvonaláról, ami lehetővé tette volna, hogy egy merénylő pontosan megtervezze az akciót. P. őrnagy szerint a végrehajtást csecsen szakadárokra kellett volna bízni.

Litvinyenko a lap szerint azt mondta a Scotland Yardnak, hogy a volt KGB-s találkozó megszervezését kérte tőle Borisz Berezovszkijjal, az évek óta Londonban élő orosz milliárdos nagyvállalkozóval, Borisz Jelcin volt elnök egykori legfőbb bizalmasával, akire a terv finanszírozását bízták volna.

Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanújának címén már tavaly kérte az orosz kormány, de Nagy-Britannia nemrég menedékjogot adott a pénzembernek, aki azzal támadta meg a londoni felsőbíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy a Putyin-kormányzat az életére tör.

A The Sunday Times egy néhány héttel ezelőtti kiadása olyan értesülést közölt, hogy a Kreml titkosügynököt küldött a brit fővárosba Berezovszkij megölésére, a merénylőjelölt azonban jelentkezett a brit elhárításnál, és felfedte a tervet. Moszkvában még a megjelenés napján "őrültségnek" minősítették a cikkben foglaltakat.

A Putyin elleni merénylet szervezéséről szóló mostani cikk forrásai szerint Litvinyenko és Berezovszkij azért fordult a brit rendőrséghez, mert attól tartottak, hogy bevonásukkal csak tőrbe akarják őket csalni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK