New York: Fülöp-szigeteki sziámi ikreket választanak szét

Megkezdte a New York-i Montefiore gyermekkórház orvoscsoportja hétfőn egy fejükön összenőtt Fülöp-szigeteki sziámi ikerpár szétválasztását.

A 18 hónapos Carl és Clarence Aguirrén hosszúnak ígérkező műtéte alig több mint egy héttel követi egy egyiptomi származású, ugyancsak a fejükön összenőtt sziámi ikerpár Texasban végrehajtott szétválasztását.

A texasi műtéttől eltérően a Fülöp-szigeteki ikreket három lépcsőben akarják szétválasztani. A várhatólag több hónapon át tartó műtétsorozatot végző orvoscsoportot James Goodrich idegsebész vezeti.

A New York-i Montefiore gyermekkórház adatai szerint hasonló módon összenőtt sziámi ikreken még sohasem hajtottak végre sikeres műtétet. Goodrich elmondása szerint a legnehezebb feladatnak a fiúcskák fejében húzódó közös véna szétválasztása ígérkezik.

A Fülöp-szigeteken élő testvérek édesanyjuk kíséretében egy hónapja érkeztek az Egyesült Államokba. Az ikrek sem felülni, sem menni nem tudnak.

Átlagban 10 millió élve születésre esik egy olyan sziámi ikerpár, amelynek a tagjai Carlhoz és Clarence-hez hasonlóan a fejük tetején nőttek össze.