Schuster: Már most nyíljanak meg a határok

A jó kapcsolatokat kihasználva még az EU-csatlakozás előtt meg kellene nyitni a magyar-szlovák határt a két nép előtt - mondta Rudolf Schuster szlovák államfő hétfőn Budapesten, újságírók előtt, miután Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, volt miniszterelnökkel tárgyalt.

A találkozó után újságíróknak magyarul nyilatkozó Rudolf Schuster elmondta: többek között a két ország jövő évi EU-csatlakozásáról, a Kassa-Miskolc autópálya megépítésének fontosságáról beszélt Orbán Viktorral.

Utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy miniszterelnökként már megállapodott a sztráda felépítéséről akkori szlovák partnerével, Mikulás Dzurindával, most már csak végre kell hajtani a korábbi közös elhatározást.

Az exkormányfő "remek ötletnek" nevezte Rudolf Schuster elképzelését arról, hogy már most, jóval a schengeni szerződés majdani életbe lépése előtt nyissa meg egymás előtt határait a két ország.

A kedvezménytörvény kapcsán a szlovák elnök megjegyezte: most kellene megállapodnia a két országnak, "mert jövő májusban már késő lesz". "Amennyire lehet, nem szabad bevinnünk a problémáinkat Európába" - fűzte hozzá Rudolf Schuster.

A Fidesz elnöke elmondta Rudolf Schusternek, a jövőben is mindent meg fognak tenni azért, hogy a Magyarországon élő szlovákok megkapják a nekik járó támogatást saját anyanyelvük, kultúrájuk, iskolájuk fenntartása érdekében. Hozzátette: elvárja Szlovákiától, hogy az ott élő magyarok számára is lehetővé váljon megkapni minden támogatást ehhez.