Ausztrália: feltámasztják a tasmaniai tigrist

A hatvan éve kihalt tasmaniai tigris klónozás útján való "újjáélesztését" tervezi egy ausztrál múzeum. A Jurassic Parc ötletével is felérő elgondolást, amellyel egy tigrisbébi csodával határos módon fennmaradt DNS-ének klónozásával kívánják megvalósítani, máris hevesen bírálják.

A terv támogatói szerint a klónozás lehetőséget nyújtana az ember által elkövetett hiba helyrehozatalára, akinek a mohó vadászszenvedélye vezetett e ragadozó kihalásához. Michael Archer, a sydneyi múzeum igazgatója, a terv lelkes támogatója visszautasítja a Spielberg-filmmel való összehasonlítást, amelyben szintén DNS-klónozással hívják újra életre az őshüllőket.

- A tasmaniai tigris környezete nem pusztult el, ma is ugyanolyan, mint amelyben ez a nagytestű ragadozó valaha élt. Véleményem szerint erkölcsi kötelességünk ismét életre kelteni, ha meg tudjuk ezt tenni - fejtette ki a múzeumigazgató az AFP francia hírügynökség tudósítójának. Michael Archer meggyőződését - mely szerint az erszényes, viselkedésében és fejformájában a kutyára emlékeztető ragadozót tíz éven belül újra lehet éleszteni - genetikusok véleményére alapozza.

A XIX. században a tasmaniai tigris háziállat volt. A dingó megjelenése következtében teljesen eltűnt az ötödik kontinensről, Tasmaniába menekült, ahol 1936-ra a vadászat következtében teljesen kihalt.

A sydneyi múzeum ötletét egy 1866 óta őrzött, elfogása óta alkoholos oldatban kivételesen jól konzervált tigriskölyök DNS-e segítségével kívánja megvalósítani. A tudósok szerint a bébi minden valószínűség szerint négy hónapot tölthetett az anyja erszényében. A tigrisbébi DNS-ével végzett első műveletek után jutott a múzeumigazgató az újjáélesztés ötletéhez. A szükséges genetikai adatokat legalább három másik tasmaniai tigris csontozatából gyűjthetik be. Ezután dönteni kell arról az állatról, amelynek méhe a klónozott embriót befogadja. Erre a célra vélhetően a tasmaniai tigrissel távoli rokonságban álló, másik őshonos tasmaniai emlőst választanak ki.  A terv finanszírozás híján egy helyben topog.

Egyelőre egyetlen kutató szenteli teljes idejét a tasmaniai tigris klónozásának, korlátozott laboratóriumi lehetőségek közepette. A tigrisklónozási terv mindazonáltal bírálatokat is kiváltott. Egyesek szerint a terv ellentétes "Isten akaratával". Mások attól tartanak, hogy a az embereket ezután nem érdeklik majd a múzeumok, amelyek viszont így felhagynak a csontok és más, csupán "egyszerű" történelmi nevezetességek gyűjtésével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK