A romániai szavazók 89,59 százaléka mondott igent az alkotmánymódosító törvényre - jelentette be a román Központi Választási Iroda (BEC) a hétfőn. Az alaptörvény módosítása hatékonyabbá és átláthatóbbá változtatja az állami intézményeket. A szavazáson jóval kevesebben vettek részt, mint azt a hatóságok eredetileg remélték.

Ez a számítás a több mint 15 ezer választási körzet kilencven százalékának az eredményeit mutatja. Ezekből kiderül, hogy a vasárnap esti előzetes becslésekhez képest is nagyobb arányú, azaz 55,15 százalékos volt a részvételi arány a szombaton és vasárnap rendezett referendumon. A hétfői részeredmények szerint az urnáknál megjelentek 89,59 százaléka voksolt igennel, a módosítás ellen foglalt állást a szavazók 8,93 százaléka, a voksok 1,48 százaléka bizonyult érvénytelennek.

Ion Iliescu államelnök hétfői sajtóértekezletén kijelentette: az alkotmánymódosítás elfogadása a román nemzet bölcsességéről és a demokrácia iránti elkötelezettségéről tanúskodik. Az igennel szavazók a jogállam megerősítése, az ország modernizálása, az általános jólét növelése és Románia euroatlanti integrációja mellett foglaltak állást. Az alaptörvény módosítása hatékonyabbá és átláthatóbbá változtatja az állami intézményeket, amelyek ezáltal a korábbinál jobban szolgálják az állampolgárok érdekeit - mondta Iliescu.

Adrian Nastase miniszterelnök is nagy jelentőségűnek nevezte a népszavazás sikerét. A kormányfőnek ugyanakkor szembesülnie kellett az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) támadásaival. Bár ez utóbbiak szintén támogatták az alkotmány módosítását, vezetőik szerint a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szabálytalanságokkal volt képes csak biztosítani az érvényességhez szükséges részvételi arányt. E két párt szerint a PDS visszaélt a mozgóurnákkal, amelyeket csak rendkívüli esetekben lehetett volna használni, például csak járóképtelen betegekhez lehetett volna odavinni azokat. A népszavazás szervezői mégis lakásról lakásra jártak vasárnap, hogy rávegyék az otthon maradókat a voksolásra.

A részvétel meglepően alacsony volt

A hétfői híradások felidézik, hogy a kezdeti vészesen alacsony részvétel meglepte a korábban optimista közvélemény-kutatási eredményekre támaszkodó kormánypártot. Amikor a PSD vezetői vasárnap délelőtt látták, hogy veszélyben a referendum sikere, azonnal akcióba léptek, a helyi vezetőket mozgósították, azok pedig mindent kitaláltak, amit csak lehet. Tombolákat, sorshúzásokat, műsorokat szerveztek, hogy szavazókat "verbuváljanak". A kommentátorok furcsának találják, hogy a román lakosság ekkora érdektelenséget tanúsított az egész társadalmat érintő kérdésben. Az 1991. évi alkotmányról szóló népszavazáson ugyanis több mint hetvenszázalékos volt a részvétel. Elemzők szerint a mostani gyér szavazati arány azt mutatja: a politikai élet egésze elvesztette kapcsolatát a szavazói bázissal.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) úgy értékeli, hogy a sikeres alkotmánymódosító népszavazás egyértelműen bizonyítja a romániai választópolgárok akaratát a jogállamiság kiteljesítésére, a jogegyenlőség megteremtésére, a demokratikus intézmények reformjára, az ország integrációjának felgyorsítására. A szövetség hétfőn kiadott közleménye szerint a magyarok nagyszámú részvétele a népszavazáson ismét igazolta, hogy e nemzeti közösség akar és tud változtatni saját helyzetén, és képes döntő módon befolyásolni a reformfolyamatokat. "A mi szavazataink nélkül nem lett volna érvényes a népszavazás, és ezt a tényt senki sem hagyhatja figyelmen kívül a jövőben" - áll a dokumentumban.

Fontos üzenet a népszavazáson való részvétel és az elsöprő többségű igen szavazat azok felé is, akik távol akarták tartani vagy tagadó szavazatra szólították fel a magyarokat - olvasható a közleményben, amely kimondatlanul is utal az RMDSZ csúcsvezetésével szemben álló belső ellenzékre. "Íme, közösségünk újból kinyilvánította akaratát az egységes politikai fellépésre, és nemet mondott a megosztó szándékokra" - áll a Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök és Nagy Zsolt kampányfőnök aláírását viselő közleményben.