Irán beleegyezett a szigorúbb atomellenőrzésbe

Irán az Európai Unió külügyminisztereivel folytatott tárgyalások után beleegyezett abba, hogy az ENSZ alaposabban megvizsgálja atomlétesítményeit. Az ország, mely kitart azon álláspontja mellett, hogy atomprogramja békés célokat szolgál, a kételyek eloszlatása érdekében leállítja atomlétesítményeiben az urándúsítást is.

Az angol, a francia és a német külügyminiszterrel folytatott tárgyalások után Irán hozzájárul ahhoz, hogy az ENSZ szorosabb ellenőrzés alá vonja atomprogramját. Az egyezmény értelmében Irán az ENSZ, Európa és az Egyesült Államok minden, az ország atomprogramját érintő kérdésére választ ad.

"Az iráni hatóságok ismételten megerősítették, hogy az atomfegyvereknek nincs helyük az iráni védelmi doktrínában" - áll a külügyminiszteri tárgyalások lezárulása után kiadott közleményben.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEI) korábban október 31-ét szabta határidőül Iránnak, hogy az ország bebizonyítsa, atomprogramja békés célokat szolgál. Irán kijelentette, hogy aláírja az atomsorompó-egyezményt, ez pedig feljogosítja az ENSZ-t, hogy ellenőrei szúrópróbaszerűen átvizsgálják az iráni atomlétesítményeket.

Hogy meggyőzze a nemzetközi közösséget békés szándékairól, Irán azonnali hatállyal felfüggesztette az atomfegyver alapanyagul szolgáló urán dúsítását atomlétesítményeiben. "Ez önkéntes lépés. Azt jelenti, hogy egy napig vagy akár egy évig is tarthat" - ismertette Irán döntését Hasszán Rohani, a Nemzeti Biztonsági Tanács vezetője.

Az EU-s külügyminiszterek arról is megegyeztek, hogy az együttműködésért cserébe "Irán egyszerűbben juthat hozzá a legmodernebb technológiákhoz és szolgáltatásokhoz". Az egyezmény kapcsán az európai külügyminiszterek fontosnak tartották megjegyezni, hogy a további együttműködés elsősorban attól függ, hogy Irán teljesíti e az egyezményben vállalt kötelezettségeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK