Lezárult az APEC-csúcs

A gazdasági kérdések mellett főleg biztonsági ügyek domináltak az ázsiai és csendes-óceáni gazdasági együttműködés bangkoki csúcsértekezletén. Az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harcot szorgalmazta a megbeszéléseken, amely nem minden tagállamnak tetszett. Nézze meg képeinket a találkozóról!

A kereskedelmi ügyek mellett biztonsági kérdések dominálták a most befejeződött APEC-csúcsot. Az ázsiai és csendes-óceáni gazdasági együttműködés (APEC) bangkoki értekezletén a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek továbbterjedésének megakadályozására tett intézkedésekre való felhívással zárult. Ezek mellett további tárgyalásokat szorgalmazott a 21 tagállam Észak-Korea és az Egyesült Államok között.

A csúcsot azonban több dolog is beárnyékolta, így az amerikai aggodalmak a térség biztonságával kapcsolatban és Észak-Korea újabb állítólagos rakétatesztje. Nem megerősített jelentések szerint ugyanis a kommunista diktatúra hajók elleni rakétát lőtt ki a koreai félsziget és Japán közötti tengerbe, jóllehet ezt a dél-koreaiak jelzőrendszere nem észlelte.

A találkozón visszatetszést keltett, hogy az Egyesült Államok mindenáron a terrorizmus elleni háborút szorgalmazta. Egyes küldöttek szerint a szervezetnek meg kellene maradnia eredeti céljánál, a szabad kereskedelem támogatásánál. Mahathir Mohamed malajziai miniszterelnök szerint az APEC-nek nem kellene biztonsági kérdésekkel foglalkoznia, ám ez Egyesült Államok szerint a terrorizmus a térség országainak gazdaságát is veszélyezteti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK