Sejk Mohammed ölte meg Daniel Pearlt

Halid Sejk Mohammed, az al-Kaida stratégiai tervezője ölte meg személyesen Daniel Pearl újságírót, a The Wall Street Journal Pakisztánban elrabolt tudósítóját - közölték kedden az amerikai kormány illetékesei.

A kuvaiti születésű terrorista vezér állítólag saját kezűleg vágta át az újságíró torkát. Az emberrablók által készített videófelvétel rögzítette a gyilkosságot, de a tettes nem látható rajta. Az amerikai hatóságok eddig is feltételezték, hogy Sejk Mohammed rendelte el a 38 éves Pearl elrablását és megölését, de arról eddig nem volt tudomásuk, hogy saját maga végzett áldozatával.

Sejk Mohammedet idén tavasszal fogták el pakisztáni Ravalpindiben. Ő volt a szaúd-arábiai Oszama bin Laden és az egyiptomi Ajman az-Zavahiri után az al-Kaida harmadik legfontosabb vezetője, akit a 2001 szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások fő kitervelőjének tartanak. A terrorista stratégát jelenleg egy meg nem nevezett országban hallgatják ki az amerikaiak.

A riportert 2002 januárjában rabolták el és februárban végeztek vele. Holttestét májusban találták meg. Pakisztáni belügyminisztériumi források szerint Mohammedet először pakisztániak hallgatták ki és előttük sosem ismerte el, hogy része lett volna Daniel Pearl meggyilkolásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK