Három napi szenvedés után a nagyszombati (Trnava) kórház udvarán halt meg egy szlovák hajléktalan a napokban, mert az orvosok megtagadták a szerencsétlen haldokló ellátását.

Az egyik nagyszombati bevásárlóközpont előtt napok óta szenvedő beteg hajléktalanra a járókelők hívták fel a városi rendőrség figyelmét. A rendőrök a mentőkkel kórházba szállíttatták a szerencsétlent, ott azonban az orvosok figyelembe sem vették: három napig hagyták haldokolni a kórház udvarán.

A szlovákiai egészségügy siralmas anyagi és etikai állapotairól szóló véleményeket még jobban felkorbácsoló, botrányos esetre reagálva Rudolf Zajac egészségügyi miniszter kedden azt mondta: a nagyszombati kórház szigorú ellenőrzésekre és szankciókra számíthat.

Az illetékes egészségbiztosító képviselője cáfolta, hogy a hajléktalanok betegellátását bármelyik orvos és egészségügyi intézmény arra hivatkozhatva tagadhatná meg, hogy akinek nincs lakhelye, annak biztosítása sincs, ezért nem jogosult az ellátásra.

A Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) keddi nyilatkozatában "katasztrofálisnak, a betegek, az egészségügyi intézmények és az ott dolgozók szempontjából egyaránt kilátástalannak" nevezte a szlovákiai egészségügyben kialakult állapotokat.

Az ellenzéki párt szerint a a szlovákiai egészségügy olyan helyzetbe sodródott, hogy a uniós csatlakozáshoz kötött legelemibb egészségügyi normáknak és elveknek sem képes megfelelni.

A rendőrségi vizsgálat eddigi megállapításai szerint a 61 éves férfi halálát valószínűleg "életmódja, végső soron pedig testének kihűlése idézte elő" - fogalmazott a nagyszombati rendőrség szóvivője. Egyúttal jelezte: a nyomozás során azt is vizsgálják, vajon fennforog-e halált okozó orvosi hanyagság gyanúja.