Carla del Ponte Boszniába látogat

Szerbia-Montenegró és a boszniai Szerb Köztársaság állampolgárainak nagy része nem adná fel Ratko Mladicot, a boszniai szerb hadsereg volt főparancsnokát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek - vált ismertté Belgrádban szerdán, egy nappal azelőtt, hogy Carla del Ponte, a hágai testület főügyésze boszniai látogatásra utazik.

A Vesti című, magánkézben lévő napilap által ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek 75 százaléka nem értesítené a rendőrséget, ha találkozna Mladictyal az utcán, és több mint 50 százalékuk segítene megakadályozni az őrizetbe vételét. A megkérdezettek több mint fele vélte úgy, hogy Mladic a legnagyobb kortárs szerb hős.

Ratko Mladicot a hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűnök elkövetésével és népirtással vádolja. Őt tartják a kelet-boszniai Srebrenicában 1995-ben elkövetett vérengzés egyik felelősének is, amelynek több mint 7000 muzulmán esett áldozatául.

A hágai Nemzetközi Törvényszék boszniai irodája bejelentette, hogy Carla del Ponte főügyész csütörtökön kétnapos látogatásra Boszniába érkezik. Del Ponte asszony Szarajevóban találkozik a nemzetközi közösség főképviselőjével és az Európai Unió rendőrsége képviselőivel. Pénteken Banja Lukába, a boszniai szerbek székhelyére látogat, ahol a boszniai Szerb Köztársaság képviselőivel tart megbeszélést.

A főügyész legutóbb júliusban járt Boszniában, amikor is nagy nyomást fejtett ki a boszniai szerbekre a háborús bűnökkel vádolt személyek, közöttük Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető és főparancsnoka, Ratko Mladic elfogása érdekében.