Eltemették Alija Izetbegovicot

Több mint százezer ember kísérte utolsó útjára szerdán Szarajevóban Alija Izetbegovic volt boszniai elnököt. Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze szóvivője útján bejelentette: a testület a volt államfő halála nyomán megszüntette az ellene folyó nyomozást.

A 78 éves korában szívpanaszok következtében vasárnap elhunyt Izetbegovicot a boszniai muzulmánok a "nemzet atyjának" tekintik, aki megvédte őket a szerb agressziótól. Ezzel magyarázható, hogy a szakadó eső ellenére a temetésen gyászolók ilyen nagy tömege jelent meg.

Paddy Ashdown, az EU boszniai főmegbízottja a szertartáson elmondott beszédében kijelentette: Izetbegovic mindenki másnál többet tett Bosznia-Hercegovina államként való megmaradásáért. Alois Mock volt osztrák külügyminiszter közleményben méltatta a volt államfőt, aki "mindig a politikai párbeszédet mozdította elő".

A temetés mindazonáltal újra felszínre hozta a Boszniában uralkodó etnikai megosztottságot, gyásznapot csak a köztársaság muzulmán-horvát részén hirdettek, a szerb hivatalnokok el sem mentek a temetésre.

Milorad Dodik boszniai szerb ellenzéki vezető szerdán azt állította: Izetbegovic "felelős a szerbek és horvátok ezrei ellen a háború alatt elkövetett rémtettekért". Sok boszniai szerb és horvát meggyőződése szerint Izetbegovic fanatikus muzulmán, akinek a lelkén szerbek és horvátok elleni kegyetlenkedések száradnak.

A Boszniai Szerb Köztársaság 2001-ben egy vastag dossziét juttatott el a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, amely az Izetbegovic által elkövetett háborús bűnök állítólagos bizonyítékait tartalmazzA. A törvényszék főügyésze szóvivője útján a temetéssel egyidejűleg jelentette be: Izetbevogic egyike volt azoknak a személyeknek, akik ellen gyanúsítottként vizsgálat folyt. Halála miatt leállítottuk a nyomozást - tette hozzá a szóvivő.