Elmérgesedőben van a határvita Oroszország és Ukrajna között. A vita egy fekete-tengeri sziget kapcsán alakult ki. A határvita komolyságát jól jellemzi, hogy Leonyid Kucsma ukrán elnök dél-amerikai látogatását megszakítva hazarepült, hogy rendezzék a kérdést Oroszországgal.

Határvita van kialakulóban Oroszország és Ukrajna között. Kijev azt nehezményezi, hogy az oroszok töltéssel kötnek össze egy fekete-tengeri szigetet a szárazfölddel. Az ukránok szerint Oroszországnak nincs joga a töltés megépítéséhez, mert Tuzla ukrán terület. Az ukrán és az orosz parlament egyaránt szerdán tűzte napirendjére a sziget körül kialakult vitát.

Oroszország azt állítja, hogy a töltéssel saját partjait védi az eróziótól. Az oroszok szerint semmilyen jogi akadálya nincs a töltés megépítésének. Ukrajna azonban riadókészültségbe helyezte légierejét, és határőrsége tankcsapdákat telepít a szigetre.

Ukrajna aggodalmát a sziget felé közelítő orosz töltés miatt jól jellemzi, hogy Kucsma ukrán elnök megszakította latin-amerikai körútját. Az elnök Brazíliából indult haza, hogy tisztázza a határvitát Oroszországgal. Az orosz külügyminisztérium szerint legkorábban október harmincadikán kezdődhetnek meg a tárgyalások a sziget ügyében - írja a BBC News.

Oroszország igyekszik megnyugtatni szomszédját: Igor Ivanov külügyminiszter kijelentette, a töltés tisztán gazdasági és környezetvédelmi okokból épül, így Kijevnek "nincs oka a dühkitörésre". Ugyanakkor a Dumában olyan állítások is elhangzottak, hogy Ukrajna önkényesen húz határt Tuzla köré, hogy ezzel kiszorítsa Oroszországot a Kercs-tengerszoros vidékéről.