Kölcsönös dicséretekkel pecsételte meg békekötését szerdán Strasbourgban az Európa Parlamentben Silvio Berlusconi olasz kormányfő, az Európai Unió soros elnöke és Martin Schulz német szociáldemokrata képviselő, miután júliusban csúnyán összeszólalkoztak.

Schulz méltatta Berlusconi felszólalását az afrikai bevándorlók hétvégi, Szicília partjainál bekövetkezett tragikus halála kapcsán, és úgy vélekedett, hogy az olasz miniszterelnök szívéből beszélt. A német politikus egyúttal szorgalmazta, hogy Berlusconi fékezze meg Umberto Bossi olasz reformminisztert, akit a bevándorló-ellenes érzelmek felkorbácsolásával vádolnak.

Erre a megjegyzésre azonban Berlusconi nem válaszolt, de a bevándorlók drámája kapcsán felszólította a keresztény és civilizált Európát, hogy erősítse meg együttműködését a bevándorlók befogadásában és az építő jellegű partneri viszony kiépítését a tranzitországokkal.

Pat Cox, az Európa Parlament elnöke nagyra értékelte a két politikus közötti párbeszédet, mint nyugodt és kiegyensúlyozott eszmecserét.

Júliusban Berlusconi Schulznak az olasz vezető politikusokat érintő mentelmi törvényre tett megjegyzésére válaszolva kijelentette, hogy a német képviselő kiválóan alakíthatná egy kápó szerepét egy a koncentrációs táborokról szóló, Olaszországban készülő filmben. A törvény ugyanis az öt legfőbb közjogi méltóságnak mentességet biztosított hivatali idejére, és ezt Berlusconi ellenzéke úgy tekintette, mint a kormányfő elleni korrupciós perek végleges befagyasztását.

Az olasz miniszterelnök később megpróbálta a megjegyzés élét azzal tompítani, hogy "csak viccelt". Szeptemberben azzal vívta ki sokak ellenérzését, hogy kijelentette: Benito Mussolini, a második világháborús időszak olasz diktátora nem ölt meg senkit, legfeljebb belső emigrációs vakációra küldött embereket. Később ezt a kijelentését is finomította, közölte, hogy nem akarta átértékelni Mussolini történelmi szerepét.