Szerbiában keresik Mladicot

Névtelen bejelentés alapján a szerb hatóságok szerda este akciót indítottak a háborús bűncselekmények elkövetésével és népirtással vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok felkutatására - közölte Zoran Zivkovic szerb kormányfő.

Zivkovic hangsúlyozta, hogy "rutinvizsgálatról" van szó, s ilyen akciókat korábban is elvégeztek az illetékes szerb hatóságok minden esetben, amikor "komolynak tűnt" a bejelentés. A kormányfő szerint a nemzetközi közösség képviselői is tisztában vannak azzal, hogy a hatóságok keresik Mladicot, s ha nem is minden nap, de hetente legalább háromszor sor kerül ilyen akcióra.

Zivkovic részleteket nem kívánt elárulni, s csak annyit közölt, hogy az akció késő délután kezdődött. Washingtoni illetékesek az elmúlt napokban több alkalommal is megismételték, hogy amennyiben a szerb hatóságok elfogják és kiadják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Mladicot, akkor a szerb igazságszolgáltatás ítélkezhet ama négy rendőr- és hadseregtábornok felett, akik ellen a minap emelt vádat az NT.

Zivkovic közölte, hogy kormánya csütörtökön magyarázatot fog kérni Hágától a négy vádemelésre. Emlékeztetett: Belgrád több alkalommal Hága tudomására hozta, hogy nem fogja azt elfogadni, ha "bizonyos személyeket" vád alá helyeznek a négy tábornok közül. A kormányfő vélhetően elsősorban Sreten Lukic országos rendőrfőkapitányra és Vladimir Lazarevicre, a pristinai hadtest egykori parancsnokára utalt.

A kormányfő szerint ezzel az állásponttal tisztában vannak Washingtonban és Brüsszelben is. Zivkovic rámutatott arra: Hágában folyton azt hangoztatják, hogy a törvényszék személyes felelősséget állapít meg, ugyanakkor az NT most is kollektív módon, ugyanazokért a bűntettekért és ugyanolyan indoklással emelt vádat a négy tábornok ellen. "Ezek a vádak sokkoltak engem" - mondta Zivkovic.