Szlovénia: őrizetbe vették Agim Cekut

A szerbia-montenegrói hatóságok által kiadott Interpol-körözés alapján őrizetbe vették Agim Ceku egykori koszovói albán gerillaparancsnokot, a koszovói katasztrófaelhárító egységek jelenlegi parancsnokát a szlovén hatóságok szerdán a ljubljanai repülőtéren.

Zdenko Guzzi szlovén rendőrségi szóvivő közölte: Cekut a szerbia-montenegrói hatóságok által kiadott Interpol-körözés alapján vették őrizetbe. Ceku fogságban marad, amíg a szlovén hatóságok nem fejezik be a kiadatási eljárást, ami napokba vagy akár hetekbe is telhet.

Cekut akkor tartóztatták le, amikor az egykori gerillavezér horvátországi látogatásáról a szlovén főváros érintésével a dél-szerbiai Koszovó tartományba kívánt visszautazni. Neeraj Singh, a koszovói ideiglenes ENSZ-igazgatás (UNMIK) szóvivője közölte, hogy az UNMIK értesült az őrizetbe vételről, és "igyekszik rendezni az ügyet".

A koszovói albán származású Ceku a délszláv háborúk idején előbb a horvát hadseregben töltött be magas beosztást, majd az egykori szakadár albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) és a jugoszláv fegyveres erők 1998-99-es koszovói fegyveres konfliktusa idején csatlakozott az UCK-hoz.

A NATO 1999-es jugoszláviai katonai beavatkozása idején Cekut az UCK vezérkari főnökévé nevezték ki. A jugoszláv fegyveres erők koszovói kivonása és az albán többségű tartomány 1999 júniusi ENSZ-igazgatás alá helyezése után nem sokkal az UCK beszolgáltatta fegyvereit a Koszovóba vezényelt, NATO-vezetésű nemzetközi békefenntartó erőnek (KFOR), a gerillahadsereget pedig katasztrófaelhárító feladatokkal megbízott alakulattá, a Koszovói Védelmi Hadtestté (TMK) alakították át. Ceku jelenleg a TMK parancsnoka. A háromezer fős egység egyes tagjai fegyvert is viselhetnek.

Ceku őrizetbe vétele várhatóan élénk visszhangot kelt a koszovói albánok körében, hiszen a TMK-ban a majdani független Koszovó hadseregének csíráját látják.

A szlovén hatóságok tavaly őrizetbe vették az egykori UCK egy másik volt vezetőjét, Fatmir Limajt is, akit háborús bűnök elkövetésével vádolt a hágai Nemzetközi Törvényszék. Limaj azon koszovói albán vezetők egyike, akik ellen elsőként emelt vádat a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék.