33 milliárd dollárt ajánlottak fel Irak újjáépítésére

Az exporthiteleken, műszaki segítségnyújtáson és a természetbeni támogatásokon kívül több mint 33 milliárd dollárt ajánlott fel Irak újjáépítésére a madridi adományozó konferencián résztvevő több mint hetven ország. Az Egyesült Arab Emírségek elnöke saját - 23 milliárd dollárosra becsült - vagyonából 2,5 millió dollárt ad az iraki szegények megsegítésére.

Több mint 33 milliárd dollárt ajánlottak fel az iraki újjáépítésért Madridban összehívott kétnapos adományozó konferencia résztvevői - jelentette be pénteken Rodrigo Rato y Figaredo spanyol miniszterelnök-helyettes. A kormányfőhelyettes hozzátette, hogy az összeg nem tartalmazza az exporthiteleket, a műszaki segítségnyújtást és a természetbeni támogatást. Utóbbi a Srí Lanka-i teától egészen a vietnami rizsig terjed.

Ana Palacio spanyol külügyminiszter nagy sikernek nevezte a pénteken befejeződött értekezletet, dacára azoknak az aggodalmaknak, hogy a pénz nagy része kölcsönök formájában érkezik a már erősen eladósodott arab országba. Jóllehet az egyelőre ígéretekben összegyűlt összeg messze elmarad a Világbank és az Egyesült Államok becslése szerint a következő négy évben szükséges 56 milliárd dollártól, ENSZ-tisztségviselők elégedetten nyugtázták, hogy a legkritikusabb időszak - a jövő év - helyreállítási költségeit sikerült előteremteni.

Az iraki küldöttség köszönetet mondott a résztvevő 77 országnak. "Ez két csodálatos nap volt Irak és az egész világ életében" - mondta Adel Abdul-Mahdi, az iraki kormányzótanács tagja. "Az emberiség az irakiak mellé állt" - tette hozzá.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Zajid bin Szultan an-Nahajan sejk - országa felajánlásán túl - átszámítva mintegy 2,5 millió dollárt ajánlott fel vagyonából, hogy csaknem 700 ezer ételt osszanak szét szegény irakiak és palesztinok között a vasárnap kezdődő muzulmán böjti hónap, a ramadán idején. A sejk híres arról, hogy 23 milliárd dolláros személyes vagyonából és 1 milliárd dolláros alapítványán keresztül világszerte áldoz nemes célokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK