Döntöttek az Iraknak szánt felajánlásokról Madridban

Több mint hetven ország képviselői gyűltek össze két napra Madridban, hogy megvitassák az iraki helyreállításhoz szükséges pénzügyi segélyek és kölcsönök nagyságát. Az első nap helyzetfelmérése után pénteken a részvevő államok megnevezték pénzügyi felajánlásaik összegét.

A nemzetközi adományozás célja a Világbank becslése szerint az iraki újjáépítéshez szükséges 56 milliárd dollár, illetve az egy éven belül feltétlenül szükséges 17,5 milliárd dollár előteremtése. Ijád al-Alavi, az iraki ideiglenes kormányzótanács elnöke a konferencia második napján, pénteken 77 ország képviselői előtt mondott nyitóbeszédében arról szólt, hogy hazája nem fogja elfelejteni azokat, akik a szükség órájában megsegítettek. A politikus hangsúlyozta, hogy a helyreállítási munkák sikere esetén erős demokrácia jönne létre a térségben, és véget vethetne a hosszú ideje tartó erőszaknak.

Japán nem kevesebb, mint 5 milliárd dollárt ajánlott fel, ebből 1,5 milliárd pénzügyi segély, amelyet még 2004-ben átutalnak. A maradék 3,5 milliárd dollár alacsony kamatozású kölcsön. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4,25 milliárdos, a Világbank pedig 3-5 milliárd dolláros kölcsönről döntött, amelyet három, illetve öt év alatt folyósítanának Bagdadnak. A Világbank ezenkívül késznek mutatkozik arra, hogy 125 millió dollárt kölcsönözzön iraki kis- és közepes vállalkozások számára.

Az Európai Unió nevében Franco Frattini olasz külügyminiszter 2004-re megígérte a már bejelentett 200 millió eurót. Az egyes tagállamok pótlólagos megajánlásaival az EU kereken 700 millió eurót fordít Irak támogatására. Franciaország és Németország egyelőre nem volt hajlandó megnövelni eredeti felajánlásait - mindkét ország nehezményezi, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának Irak ügyében meghozott múlt heti határozata nem ruházta fel elegendő hatalommal a világszervezetet az iraki helyreállításban, és nem tűzött ki pontos határidőt a hatalom irakiak kezébe történő átadásáról - írta az AP.

Az Egyesült Államok kongresszusa előtt egy 18 hónap alatt folyósítandó 20 milliárd dolláros segélycsomag tervezete hever. John Snow amerikai pénzügyminiszter csütörtök este úgy ítélte meg, hogy a madridi konferencia megfelelő pénzösszeget fog előteremteni. Úgy vélekedett, hogy a konferenciának üzenet értéke van, mégpedig az, hogy a nemzetközi közösség felelősséget érez az iraki nép sorsáért. Meglepetést okozott azonban Szaúd-Arábia, amely Irak leggazdagabb szomszédállamaként csak kölcsönt ajánlott fel Irak számára 500 millió dollár értékben. Más források szerint Rijád egymilliárdos támogatást ígért Bagdadnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK