Életben vannak a mélyben rekedt orosz bányászok

Életben van mind a 46 orosz bányász, akiket csütörtök óta próbálnak elérni a mentőalakulatok. A bányászok közül tizenöten már ki is jöttek a felszínre - őket azonnal kórházba szállították. A bányászok csütörtök este óta vannak a mélyben, mert egy föld alatti tó vize elárasztotta a munkavégzésük helye felett levő tárnát, lehetetlenné téve a felszínre jutást.

A mentőalakulatok életben találták mind a 46 orosz bányászt, akiket csütörtök óta próbálnak elérni. Közülük tizenöten már a felszínre is jöttek - őket azonnal kórházba szállították - írja a CNN. A többieket szintén kettes, illetve hármas csoportokban tervezik a felszínre segíteni. A bányászok csütörtök este rekedtek a mélyben, mert egy föld alatti tó vize elárasztotta a munkavégzésük helye felett levő tárnát, lehetetlenné téve a felszínre jutást a dél-oroszországi, Rosztov megyei Zapadnaja bányából. A vízbetörés miatt megszűnt a bányában az áramellátás, a 700 méteres mélységben rekedt bányászoknak nincs élelmük, és kevés levegő maradt a tárnában.

Ez a mostani már a második eset az idén a Zapadnaja bányában, hogy vízbetörés áraszt el több aknát. Az előző, februári eset idején azonban nem tartózkodott senki a föld alatt, amikor a víz elárasztotta a bánya egy részét.

Az orosz szénbányákban meglehetősen gyakoriak a szerencsétlenségek. A bányászok gyakran rendeznek tiltakozó akciókat a munka- és balesetvédelmi óvintézkedések és felszerelések hiányosságai miatt - írja az MTI.

KAPCSOLÓDÓ CIKK