Lelőttek egy amerikai helikoptert Irakban

Találat ért egy amerikai katonai helikoptert szombaton az iraki Tikrit város közelében, és a légi jármű lezuhant. A Szaddám Huszein szülővárosa mellett szerencsétlenül járt katonákat azonnal megtámadták, gránátokat dobtak rájuk. Ennek elenére élve mentették ki őket, de mind az öten megsérültek.

Két amerikai katonai helikopter közös feladatot végrehajtva repült egymástól nem nagy távolságra Szaddám Huszein szülővárosa közelében, amikor a második gépet eltalálta egy lövedék, valószínűleg egy vállról indítható rakéta.

A mezőgazdasági területre zuhant Black Hawk helikopterből füst gomolygott, a jármű nyilván kigyulladt - jelentette szemtanúkra hivatkozva az amerikai AP hírügynökség. A szemtanúk látták, hogy egy sérültet hordágyon elszállítottak a helyszínről.

A legénységet helyi fegyveresek megtámadták, gránátokat dobtak rájuk. Így is sikerült kimenteni mindekit, az öt sérült állapotáról azonban még nincsenek pontos adatok. Azt sem közölték, hogy a helikopter lezuhanásakor, vagy a gránáttámadásban szenvedtek sérüléseket.

Amerikai illetékesek korábban többször is figyelmeztettek arra, hogy vállról indítható légvédelmi rakéták ezrei tűntek el Szaddám Huszein rendszerének bukása óta a széthullott iraki hadsereg raktáraiból, és ezek veszélyesek lehetnek az Irakban tevékenykedő amerikai alakulatok légi járműire.

KAPCSOLÓDÓ CIKK