13 orosz bányász még a mélyben van

Tizenhárom bányász még mindig annak az orosz bányának a mélyén van, amelynek egyik aknáját víz öntötte el csütörtökön. A mentőalakulat munkáját nehezítette, hogy az egyik járatban szén-monoxidot észleltek. Szombaton 33 bányászt sikeresen a felszínre hoztak.

A mentőcsoport tagjainak szombaton sikerült felhozniuk 33 bányászt abból az Oroszország déli részén található bányából, amelynek egyik aknáját csütörtökön víz öntötte el. További 13 bányász még mindig a Zapadnaja szénbánya mélyén van.

Forrás: MTI
A kimentett bányászok egyike

Köztük van a bánya igazgatója is, aki épp a szerencsétlenség napján kezdte meg munkáját. Szakértők szerint a 800 méter mélységben lévő emberek akár több napig is képesek lehetnek a túlélésre, ha sikerül valamilyen száraz alagútba húzódniuk.

A szerencsétlenség csütörtök este történt, amikor egy földalatti tóból betört a víz abba az aknába, ahol a bányászok dolgoztak. A vízbetörés után közvetlenül sikerült kimenteni 15 embert, 46-an azonban a mélyben rekedtek.

A szombaton kimentett 33 bányászt kettes, hármas csoportokban hozták a felszínre. A BBC beszámolója szerint a hozzátartozók rendőrkordon mögött várták a szénportól teljesen fekete arcú bányászokat.

Szombaton késő este a mentőcsoportnak le kellett álítania a munkát, mert szénmonoxidot találtak a bánya egyik járatában. Később folytatták a munkát. Járatokat vájnak, hogy elérjék azt a 13 bányászt, akik még mindig a mélyben vannak.

Az orosz szénbányákban meglehetősen gyakoriak a szerencsétlenségek. A bányászok gyakran rendeznek tiltakozó akciókat a munka- és balesetvédelmi óvintézkedések és felszerelések hiányosságai miatt. A Zapadnaja bányában februárban történt már egy hasonló vízbetörés, az akkori esetnek nem volt emberi áldozata.

KAPCSOLÓDÓ CIKK