A nácik beszállítója miatt áll a holokauszt-emlékhely építése

Leállították a berlini holokauszt-emlékhely építését, mert a falfirkák elleni védekezéshez vegyszert előállító cég egyik leányvállalata a náci koncentrációs táborok beszállítója volt. A berlin központjában épülő park, ahol emléktáblák százait helyezik majd el, a tervek szerint 2005 tavaszán nyílik meg.

Leállították a berlini holokauszt-emlékhely építését. A kuratórium azt kifogásolja, hogy az emlékmű felállításában olyan cég is részt vesz, amelynek leányvállalata annak idején mérgező gázt szállított a náci koncentrációs táborokba - mondta vasárnap Wolfgang Thierse, a kuratórium elnöke az ARD televízióban.

A Degussa vegyipari cég - melynek feladata a falfirkák elleni védelemhez szükséges vegyszer szállítása lett volna - Degesch nevű leányvállalata a második világháború idején Zyklon B gázt szállított koncentrációs táborokba. A gázzal zsidók százezreit ölték meg.

A kuratórium korábban is tudott arról, hogy a Degussa részt vett a második világháborúban. Ennek ellenére sokáig az volt álláspontja, hogy a cég felelősen viszonyul múltjához, a kényszermunkások kárpótlásában is részt vesz, ezért nem szükséges kizárása a munkákból. A beszámolók szerint azonban a kuratórium legutóbbi ülésén már olyan vélemény is elhangzott: "Nem megy, hogy valaki kétszer járjon jól a zsidók meggyilkolásával".

Lea Rosh, az emlékmű egyik kedvezményezője jogosnak nevezte az építkezés leállítását. Egy berlini lapnak nyilatkozva kijelentette: "Nem engedhető meg, hogy például egy  koncentrációs tábort túlélő magyar a táblaerdő előtt állva tudja meg: az emlékhely létesítésében olyan cég is részt vett, amely az ő megsemmisítésére szánt mérget szállította".

Az emlékhely egy hatalmas táblaerdő, amely a Berlin központjában lévő Brandenburgi kapu közvetlen közelében, négy futballpálya nagyságú területen épül augusztus óta. A tervek szerint 2005-től fogadna látogatókat.