Irán mégsem függesztette fel az urándúsítást

Irán egyelőre nem függesztette fel az urándúsítást, csak tanulmányozza ennek lehetőségét. Korábban több hírügynökség is azt jelentette az iráni külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva, hogy már felfüggesztették az urándúsítást. Teherán szerint az újságírók félreértették a szóvivő nyilatkozatát.

Az iráni külügyminisztérium vasárnap helyreigazította szóvivőjének az urándúsítási program felfüggesztéséről néhány órával korábban tett nyilatkozatát és rövid közleményben tudatta: Teherán egyelőre csak tanulmányozza a szüneteltetés lehetőségét.

A külügyminisztérium hozzátette: "az újságírók félreértették" Hamid Reza Aszefi szóvivő kijelentését, amelyet úgy értelmeztek, hogy Teherán a három európai országgal - Nagy-Britannia, Franciaország és Németország külügyminiszterével - kötött megállapodással összhangban már felfüggesztette az állítólag kizárólag békés célokat szolgáló urándúsítási programját.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint a szóvivő sajtóértekezletén arra a kérdésre, hogy Irán ténylegesen leállította-e az urándúsítást, ahogyan vállalta, úgy válaszolt: "miután erről beszéltünk, úgy gondolom, hogy megtettük". A Reuters brit hírügynökség korábban - a szóvivő megfogalmazását idézve - arról számolt be, hogy Irán leállította a dúsítási folyamatot, "amint létrejött az erről szóló megállapodás".

A kedden nyélbe ütött egyezségben az iráni hatóságok kötelezettséget vállaltak "az urániumkivonás és -dúsítás önkéntes felfüggesztésére", valamint az atomlétesítmények meglepetésszerű ellenőrzéseinek engedélyezésére. Teherán egyúttal vállalta azt is, hogy "korlátlan bejutást" biztosít a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakembereinek a szóban forgó intézményekbe, az atomsorompó-szerződés idevágó kiegészítő jegyzőkönyvének aláírásával.

Irán akkor hozzátette: már a parlamenti ratifikálás előtt is tartani fogja magát a jegyzőkönyvhöz. A teheráni hatóságok ugyanakkor meglehetősen homályosan fogalmaznak arról, hogy mikor nyitják meg létesítményeiket az ellenőrök előtt, akárcsak arról, hogy mikor és meddig fogják szüneteltetni az urándúsítást. A külügyi szóvivő vasárnapi sajtóértekezletén is azt mondta: az iszlám köztársaság fenntartja magának a jogot, hogy belátása szerint újraindítsa a dúsítási programot.

Az iráni hatóságok láthatóan egyensúlyozni próbálnak a nemzetközi közösség és a hazai keményvonalasok követelései között. Az iráni szélsőségesek közül néhányan úgy gondolkodnak: a gyengeség jele, ha az ország meghátrál a nukleáris kérdésben.

Iránnak október 31-ig kell bizonyítania a NAÜ-nek, hogy atomprogramja békés természetű. Amennyiben bizonyítékai nem lesznek meggyőzőek, az ENSZ szakosított szerve a Biztonsági Tanács elé terjeszti az ügyet, ami szankciókkal sújthatja Teheránt - írta az AP amerikai hírügynökség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK