Kitiltják a kereszteket az olasz óvodákból

Komoly vihart kavart Olaszországban, hogy egy bírósági ítélet szerint el kell távolítani a kereszteket az egyik állami óvodából. A katolikus egyház hevesen tiltakozik a döntés ellen. A bíróság egy muszlim férfi panasza miatt kezdett el foglalkozni az üggyel.

Egy olasz bíróság úgy döntött, a Rómától száz kilométerre található L'Aquilában működő állami óvoda és általános iskola tantermeiből el kell távolítani a kereszteket - jelentette a BBC. A bíróság azt követően kezdett el foglalkozni az üggyel, hogy egy Olaszországban működő muszlim közösség vezetője panaszt tett.

Adel Smith először magát az óvodát kereste meg azzal a kéréssel, hogy a keresztény vallási szimbólum mellé iszlám jelképeket is helyezzenek el. Amikor kérését elutasították, a férfi a bírósághoz fordult, amely végül megállapította, hogy a keresztekkel az állam a katolikus vallást akarja középpontba helyezni a közoktatásban más vallások hátrányára.

A BBCNews beszámolója szerint a döntés komoly vihart kavart Olaszországban. Ersilio Tonini bíboros például azt nyilatkozta, hogy a bírósági ítélet sértő az olasz társadalom többségével szemben. A bíboros szerint a határozat nem éll összhangban az alkotmány szellemével sem. Tonini hozzátette: "Nem szabad eltávolítani a társadalom vallási és kulturális értékeit jelképező szimbólumot csak azért, mert az sérti valakinek az érdekeit."

Az egyik pedagógusszakszervezet ugyanakkor örömmel fogadta a l'aquilai bíróság ítéletét. A szervezet szerint ez is erősíti az oktatási rendszer világi jellegét.

Az állami iskolákban elhelyezett keresztek jogi szabályozása az 1920-as évekre nyúlik vissza. Az ezzel kapcsolatos jogszabályt azóta sem helyezték hatályon kívül. Múlt hónapban az olasz oktatási miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kereszteknek maradniuk kell az állami iskolákban és kórházakban is.