Los Angelest fenyegetik az erdőtüzek

Los Angelest fenyegetik a Kalifornia állam déli részén pusztító erdőtüzek. A városban elsötétült az ég a sűrű füst miatt. A tűzvésznek eddig 11 halálos áldozata van és több mint 500 ház vált a lángok martalékává. A tűzoltók egyelőre tehetetlenek a tüzek ellen, mert az erős szél miatt a lángok gyorsan terjednek. Grey Davis, Kalifornia távozó kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett két megyében.

Több ezer embert telepítettek ki Los Angeles külvárosaiból vasárnap a gyorsan terjedő erdőtüzek miatt a hatóságok - írja a CNN. A városban az eget elsötétíti a sűrű füst. A térségében közel 12 otthonból kellett kitelepíteni az embereket. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy inkább hagyják veszni értékeiket, és magukat mentsék.

A kilakoltatott családok többségét szükségszállásokon helyezik el. Vasárnap délután kiürítettek több hivatali épületet, egyetemet, valamint a Los Angeles melletti légi ellenőrzési központot is.

Az erdőtüzekben 11-en vesztették életüket.  Ketten például úgy vesztették életüket, hogy szívrohamot kaptak, amikor házuk a lángok martalékává vált. A mexikói határ menti San Diego térségéből nyolc halálos áldozatról adtak számot a mentőszolgálatok. Két férfit menekülés közben autójukban értek utol a lángok - írja az MTI. Sok sérült is van, többségük tűzoltó, akik füstmérgezést kaptak.

Több mint 4 ezer tűzoltó dolgozik a lángok visszaszorításán, amit nehezít az erős szél. A kedvezőtlen körülmények miatt a tűz folyamatosan terjed. A tűzoltók ezért egyelőre inkább az életmentéssel foglalkoznak, mint a tűz elfojtásával.

A Los Angelest fenyegető tűz szombaton délelőtt kezdődött San Bernardino megyében. Az elmúlt napokban Kalifornia déli részén pusztító tüzekben már így is közel 18,5 ezer hektárnyi földterület és 500 ház égett ki. Gray Davis, Kalifornia állam leköszönő kormányzója rendkívüli állapotot rendelt el San Bernardino és Ventura megyékben és George Bush amerikai elnökhöz fordult, hogy mindkét megyét nyilvánítsa súlyos katasztrófa által sújtott területnek.

A rendőrség gyanúja szerint az első tüzeket gyújtogatás okozta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK