Megtorlás Izraelben: katonalányokért toronyházak

Az izraeli hadsereg három félig elkészült palesztin toronyházat robbantott fel vasárnap hajnalban. A 12 emeletesre tervezett házakat megtorlásul rombolták le, egy pénteki fegyveres összetűzés miatt, melyben két tizenéves izraeli katonalány is meghalt. A robbantás idejére 2000 palesztint telepítettek ki otthonaikból.

Izrael lerombolta a palesztin hatóság három, félig elkészült toronyházát a Gázai övezetben, az-Zahra városában. A település izraeli megszállás alatt van 1967 óta, de itt működhet a palesztin autonóm kormányzat. Ugyanakkor alig néhány kilométerre van tőle egy izraeli fennhatóság alatt lévő zsidó település, Necarim.

Pénteken két palesztin fegyveres Necarim katonai bázisához lopakodott, és kalasnyikovval meggyilkoltak három izraeli katonát. Közülük ketten 19 éves lányok voltak és egy húsz éves fiú is meghalt, továbbá még két katona súlyosan megsebesült. Az izraeli katonák az egyik támadót megölték, a másik elmenekült.

Megtorlásul az izraeli hadsereg vasárnap lerombolta a szomszédos palesztin település épülő toronyházait. Az izraeli hadsereg azzal érvelt, hogy a házakat arra akarták használni, hogy megfigyeljék és támadhassák onnan a szomszédos zsidó települést. Az épülő házak felrobbantásakor a környékről 2000 palesztint költöztettek óvóhelyre az izraeli hatóságok.