A svájciak felelősek az olasz áramszünetért

Egy most lezárult vizsgálat megállapította, hogy svájci áramszolgáltató cégek felelősek az egy hónapja történt olasz áramszünetért. Kiderült, hogy az áramkimaradást az okozta, hogy egyszerre két vezeték is megszakadt a két ország között. A vizsgálat szerint, ha a svájciak gyorsabban reagálnak a vezetékek meghibásodására, kevesebb ember maradt volna áram nélkül Olaszországban.

Svájcot terheli a felelősség az egy hónappal ezelőtt történt olaszországi áramszünetért – állapította meg az Áramtovábbítási Együttműködés Uniójának (Ucte) vizsgálata. A vizsgálat kiderítette, hogy a rekord méretű áramszünetet két, Svájc és Olaszország között húzódó vezeték egyidejű megszakadása okozta.

A vezetékekre fák dőltek egy vihar során. A vezetékek megszakadásától túltöltődött a két ország között húzódó többi vezeték, végül ettől omlott össze Olaszország elektromos hálózata - írja a BBC News.

Az Ucte szerint, ha a Svájci Áramirányítási Központ (Etrans) szakemberei késlekedtek az első hiba kijavításával. A svájci központ tíz perccel a vezeték megszakadása után értesítette az olszokat, hogy csökkentsék az áramátvételt.

Az olasz szakemberek ezt húsz perc alatt végezték el, ekkorra azonban a második vezeték is megszakadt. Az egy hónapja történt áramszünetben ötvenmillió ember maradt elektromosság nélkül, majdnem egy teljes napra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK