Tilos a Halloween ünneplése a moszkvai iskolákban. Az Egyesült Államokból indult, angolszász eredetű - és ma már Európában is népszerű - Halloweent a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakáján, október 31-én ünneplik.

A moszkvai oktatásügyi tárca már hónapokkal ezelőtt figyelmeztette az iskolaigazgatókat, hogy semmilyen formában nem tehetik lehetővé a Halloween ünneplését. Larisza Kurnyesova, a tárca vezetőjének helyettese azt javasolta, hogy e helyett az idegen ünnep helyett tartsanak olyan új rendezvényeket a tanárok, gyerekek és szülők részvételével, amelyek "összhangban vannak az orosz kultúra alapértékeivel".

A moszkvai hatóságok szülői panaszok és több tudományos intézmény ajánlása alapján döntöttek a Halloween betiltásáról. A városi vezetés által felvonultatott szakvélemények szerint a Halloween ünneplése "egyértelműen káros hatású a tanítási-oktatási folyamatra és a gyerekekre nézve" - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség hétfőn.

A moszkvai oktatásügyi tárca közlése szerint a Halloween-ünnep vallásos tartalmú jegyei - például a halál kultusza és kigúnyolása vagy a halál és a gonosz szellemek megszemélyesítése - ellentétesek az állami oktatási intézményekben folyó világi szellemiségű oktatással, és rombolják a tanulók pszichikai és lelki-erkölcsi egészségét.