Egyre több a kábítószerező az EU-ban

Az uniós országokban egyre több nagyvárosi fiatal fogyaszt meglepő rendszerességgel marihuánát és hasist, de aggasztóan nő a kokaint használók száma is. Az EU kábítószerhelyzetről szóló 2003-as jelentése szerint a tagországok felében egyre többen vannak az intravénás drogosok is, jóllehet a legtöbb - akárcsak Magyarországon - a cannabisból és partidrogokból fogy - írja a Magyar Hírlap.

Európában minden ötödik felnőtt használt már életében legalább egyszer marihuánát vagy hasist - áll az Európai Unió drogkutató központjának számító EMCDDA 2003-as jelentésében. A könnyű drogokat kipróbálók aránya a 15 és 34 év közötti korosztályt tekintve még magasabb. A lisszaboni központú szervezet felmérése szerint Németországban az ilyen korúak közel fele (44 százaléka) használt már életében legalább egyszer cannabist valamilyen formában. Spanyolországban ez a szám 35, Franciaországban 40, az Egyesült Királyságban pedig 42 százalék - írja a Magyar Hírlap.

A felmérés során azonban arra a kérdésre, hogy az elmúlt évben élt-e marihuánával vagy hasissal, már jóval kevesebben válaszoltak igennel. A franciák és az angolok ötöde, a spanyolok 17 százaléka számolt be közelmúltbeli könnyűdrogos élményről. Az EMCDDA jelentéséből kitűnik, hogy a legkevésbé az északi országokban drogoznak. A 15 és 34 év közötti norvégok nyolc, a finnek öt, a svédeknek pedig csupán egy százaléka válaszolt úgy, hogy az elmúlt egy évben fogyasztott cannabisszármazékot.

Egyre erősebb az EU-ban termelt kender

A napokban publikált jelentés szerint aggasztó, hogy az európai fiatalok egy kisebb csoportja igen rendszeresen és intenzíven használja a könnyű drogokat. Egy francia tanulmány szerint ugyanis a 18 éves francia fiúk fele már használt cannabist, 13,8 százalékuk pedig megdöbbentő rendszerességgel, havonta akár húsz alkalommal is szív.

Az EU-ban termelt kender eközben egyre erősebb, mivel nő a pszichoaktív hatóanyag tartalma, néhány növényfajtában akár 30 százaléknyi is van.

Minden harmadik budapesti középiskolás drogozott már

A lap szerint Magyarországon a teljes lakosság körében nem túl magas a tiltott drogot legalább egyszer kipróbálók száma. A 18 és 65 év közöttiek 6,4 százaléka válaszolt igennel erre a kérdésre. Ha azonban a fiatalokat külön vizsgáljuk, kiderül, hogy minden harmadik, Budapesten élő 15-16 éves középiskolás fogyasztott már valamilyen illegális kábítószert. Döntő többségük (93 százalék) cannabisszármazékot fogyasztott.

A második legnépszerűbb kábítószercsoport itthon a partidrogok, az amfetamin, az ecstasy és az LSD - akárcsak az unióban. Az európaiak - országonként változóan - 0,5-5 százaléka használt már ilyen szereket.

Terjed a kokain a Európában

Az összes többi drogfajta messze lemarad a két listavezető mögött. Igaz míg Magyarországon a kokaint még mindig főleg a tehetősebbek tudatmódosítójaként emlegetik, addig az EMCDDA jelentése szerint több uniós országban (az Egyesült Királyságban, Dániában, Németországban, Spanyolországban és Hollandiában) emelkedik a kokainfogyasztók száma. Ami a kokain "utcai” árának stabilizálódásával, sőt kisebb mértékű csökkenésével magyarázható.

Az EU-országok felében nőtt az intravénás droghasználók száma is, 60 százalékuk - 600-900 ezer ember - rendszeresen belövi magát. Magyarországon a becslések szerint hét-nyolcezer intravénás heroinfüggő élhet, főleg a fővárosban. A közös tű- és fecskendőhasználat miatt a HIV-, AIDS- és hepatitis C-fertőzések szempontjából ők különösen veszélyeztetettek. Angliában az összes ilyen kábítószer-használó egy százaléka, míg Spanyolországban több mint 30 százaléka HIV-fertőzött. Magyarországon egy-két olyan esetet regisztráltak, amikor valaki emiatt kapott HIV-fertőzést. Az intravénás kábítószert fogyasztók 25-30 százaléka ugyanakkor hepatitis C-vel fertőzött, az unióban ez az arány 40-90 százalék. A drogozáűs miatt évente hét-kilencezer ember - főleg fiatal - hal meg az unióban, az esetek 80 százalékában ópiátszármazékok miatt - írja a Magyar Hírlap.