Guatemala: emberrablás a végkielégítésért

Négy újságírót és két minisztériumi tisztségviselőt ejtettek túszul Guatemalában az egykori félkatonai szervezetek tagjai, akik végkielégítést követelnek a kormánytól a guatemalai polgárháborúban való részvételükért.

Az ország legnagyobb lapja, a Prensa Libre című újság igazgatója hétfőn elmondta az AFP hírügynökségnek, hogy előbb az újság egyik tudósítóját és fotóriporterét fogták el a túszejtők az ország nyugati részén, majd hasonló sorsa jutott az újság további két újságírója, illetve az igazságügyi minisztérium két munkatársa, akik az első két túsz kiszabadítására indultak.

A Prensa Libre újságírói Efrain Rios Montt volt guatemalai diktátor egyik vidéki választási gyűlésén voltak jelen, amikor az egykori Polgári Önvédelmi Egységek (PAC) mintegy kétszáz tagja elfogta őket. Guatemalában több hónapig tartó erőszakos tüntetések után tett ígéretet az ország jelenlegi államfője, Alfonso Portillo arra, hogy az egykori félkatonai szervezetek tagjai közül 250 ezer ember mintegy 2500 dollárnyi összegnek megfelelő végkielégítést kaphat azért, mert 1960 és 1996 között a hadsereg oldalán a gerillák ellen harcolt.

A PAC soraiban hivatalos adatok szerint összesen 618 ezer ember szolgált. Guatemalai emberjogi szervezetek szerint azonban több mint egymillió embert soroztak be a gerillák elleni harcra. Guatemalában külön bizottság igyekszik feltárni a majd négy évtizedes polgárháború történelmi igazságát. Az erőszakban 200 ezer ember halt meg, illetve tűnt el nyomtalanul, millióknak kellett elmenekülniük otthonukból.

A bizottság megállapításai szerint a félkatonai szervezetek számos bírósági tárgyalás nélküli kivégzésért, valamint kínzásokért, tömegmészárlásokért és emberrablásokért felelősek.