Merényletsorozat Bagdadban

Összesen 43 ember vesztette életét, és 216-an sebesültek meg a hétfői bagdadi merényletsorozatban. A robbantásokban többnyire iraki rendőrök és egy külföldi állampolgár vesztette életét. A sérültek között nyolc amerikai katona is van. A CNN szerint összesen négy robbantásos támadás történt egy pedig sikertelen volt. A merényletek egyike a Vöröskereszt helyi kirendeltsége ellen irányult. George Bush elnök szerint az amerikaiak iraki sikerei dühítik a terroristákat, ez a merénylesorozat oka.

A legutóbbi jelentések szerint 43 halálos áldozata és 216 sebesültje van a hétfőn - az iszlám szent hónapja, a ramadán első napján - Bagdad központjában történt robbantássorozatnak. Ismeretlenek több autóba rejtett pokolgépet hoztak működésbe. A halálos áldozatok között főleg iraki rendőrök vannak, illetve egy külföldi vesztette életét, míg a sérültek között nyolc amerikai katona is van.

Bush elnök szerint az amerikaik sikeres iraki politikája váltotta ki a merénylők haragját. Bush akkor reagált a merényletekre, amikor hétfőn találkozott Paul Brehmerrel, az iraki polgári kormányzat amerikai vezetőjével. "Minél nagyobb haladást érünk el Irakban, az irakiak annál szabadabbak lesznek, annál több elektromos áram és munkalehetőség lesz számukra, s annál több gyerek mehet az iskolába, és annál elkeseredettebbek lesznek ezek a hidegvérű gyilkosok" - jelentette ki az elnök a Brehmerrel tartott közös sajtótájékoztatón. 

A hétfői első robbantás az iraki főváros Karrada városnegyedében történt, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának helyi kirendeltsége közelében, helyi idő szerint fél kilenc körül. A robbanást egy vöröskereszt-vörösfélholdas kisteherautóba rejtett pokolgép okozta, melyet az öngyilkos merénylő akkor hozott működésbe, amikor a kirendeltség épülete előtt posztoló iraki rendőrök megállították a járművet - jelentette a CNN. A merényletben legalább tízen életüket vesztették, több mint húsz ember pedig megsérült. A Vöröskereszt szóvivője sokkolónak nevezte az eseményt.

Az AFP 68 sebesültről adott hírt ezen a helyszínen, akik közül hatnak az állapota súlyos. Egy iraki asszony elmondta, hogy két gyermeke is a sérültek között van. A halálos áldozatok egyike a nemzetközi szervezet munkatársa.  Több gépjármű lángba borult, s füstoszlopok emelkedtek az égbe. A vöröskeresztes épületben nem keletkeztek jelentős károk - jelentette az MTI.

Az amerikai hírcsatorna szerint összesen három másik merényletet követtek el ismeretlenek rendőrörsök ellen, de a negyedik próbálkozás sikertelen volt. Az AFP úgy tudja, hogy az egyik rendőrőrsöt, amelyet támadás ért a nap folyamán, előzőleg halálosan megfenyegették. Robbantás törtánt az ipari minisztérium közelében, és két másik gépkocsiba rejtett robbanószerkezet is felrobbant hétfő reggel, a vöröskeresztes központ elleni támadás után egy órán belül. A robbanásokban amerikai katonai források szerint legalább nyolcan haltak meg, köztük három iraki rendőr, és a sebesültek között van tíz amerikai katona.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK