Közel vannak az orosz bányászokhoz a mentőalakulatok

Közel járnak a mentőalakulatok a föld alatt rekedt tizenhárom bányászhoz Oroszországban. A mentők egy szomszédos bányából ásott "reményalagúton" át szeretnék kimenteni társaikat a vízzel elárasztott bányajáratból.

A mentőalakulatok húsz méterre megközelítették azt a bányajáratot, ahol feltételezéseik szerint tizenhárom társuk talált menedéket, amikor víz árasztotta el a Zapadnaja bányát Dél-Oroszországban. A mentőegységek kéziszerszámokkal ássák a "reményalagutat", mely egy szomszédos bányajáratból indul. A két bányajárat között összesen negyven méter a távolság.

Annak ellenére, hogy a víz szintje folyamatosan emelkedik, a mentőalakulatok szerint még mindig van remény arra, hogy a tizenhárom bányász épségben kijut az elárasztott Zapadnaja bányából.

"Egyelőre elegendő hely van odalent. Van oxigén. Tudjuk, hogy hol vannak, hiszen a másik csoport helyét is sikerült meghatároznunk" - jelentette ki Szergej Mihalev, a mentőalakulatok vezetője. A mentőalakulatok már felszínre hoztak harminchárom bányászt, akik egy másik, jobban megközelíthető járatban rekedtek a vízbetöréskor.

A nyolcszáz méter mélyen lévő járatot, ahol a mentőalakulatok szerint a tizenhárom ember van, keddre önti el a víz. A mentőknek tehát kevesebb mint egy napjuk maradt arra, hogy alagútjukkal elérjék a járatot.

A még mindig föld alatt lévő tizenhárom bányász között ott van a bánya frissen kinevezett igazgatója is. Az igazgató első munkanapját töltötte a bányánál, és éppen a járatokat ellenőrizte, amikor a vízbetörés történt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK