Támadják a Székely Nemzeti Tanácsot

Ultranacionalista támadást indított a vasárnap megalakult Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ellen hétfőn a román parlament legnagyobb ellenzéki ereje, a Nagy-Románia Párt (PRM), amelynek vezetője azt állította, hogy a tanács felállítását "bátorította" Mádl Ferenc magyar államfő látogatása a térségben, illetőleg a román államfő vagy a kormányfő hiányzása.

Corneliu Vadim Tudor, a PRM elnöke a román szenátus plénumán bejelentette: pártja büntetőjogi feljelentést tesz az SZNT kezdeményezői és szervezői ellen. C.V. Tudor "alkotmány-, nemzet- és Európa-ellenesnek" mondta az SZNT létrehívását. Ezzel egyidejűleg a PRM szenátusi csoportja kezdeményezte a házbizottságnál, hogy tűzzék napirendre az SZNT "ügyét", a parlament felsőháza pedig foglaljon állást a kérdésben.

Hasonló kérést intézett a képviselőház PRM-csoportja az képviselőház állandó irodájához. C.V.Tudor szerint a parlamenti vitában érinteni kell az SZNT "törvénytelenségének" a kérdését, és a törvényhozó testületeknek "egyértelműen állást kell foglalniuk" a Sepsiszentgyörgyön megalakult tanács "szegregációs jellegével" kapcsolatban.

A PRM indítványával kapcsolatban Tudor Mohora, a román képviselőház titkára kijelentette: a ház napirendjén nem szerepelhetnek "elvi kérdések". A ház jegyzője hozzátette: ha a PRM "olyan formulát javasol, amely megfelel a házszabályoknak", vagyis ha törvénytervezetet vagy nyilatkozat-tervezetet nyújt be, azt megtárgyalhatja a képviselőház. Végül Mohora bejelentette, hogy a házbizottság szerdán újra megvizsgálja a kérdést, ha a PRM már átfogalmazta kérését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK