Disznókkal védenék a zsidó telepeket

Disznók váltanák fel az őrkutyákat a ciszjordániai zsidó telepeknél a kolóniákat őrző Gdud Haviri szervezet javaslata alapján. A szervezet arra alapozza elképzelését, hogy a disznóknak sokkal érzékenyebb orruk van, mint a kutyáknak, így messzebbről kiszagolhatnák a beszivárgó palesztin fegyvereseket. Ráadásul a moszlimok tisztátalan állatnak tartják a sertést, így tartanának az új őrző-védőktől. Ugyanakkor a disznó a zsidó vallás szerint sem számít tisztának, ezért a szervezet rabbik véleményét kérte ki a tervvel kapcsolatban.

A Gdud Haivri (Héber Zászlóalj) nevű szervezet önkéntesei eddig kutyákat használtak a Ciszjordániában létesített zsidó telepek őrzéséhez. A szervezet most disznókkal váltaná fel az őrkutyákat. A váltást Jekutuiel Ben Jakov javasolta. Ben Jakov úgy véli, hogy a disznók szaglás tekintetében felülmúlják a kutyákat, így olyan távolságból észlelnék a közeledő palesztin fegyvereseket, ahonnan azok még nem tudnak akcióba lépni.

Ráadásul a beidomított disznók meg is indulnának az esetleges merénylők felé, ami Ben Jakov szerint külön előny, ugyanis a moszlimok tartanak a disznóktól. Az iszlám szerint a disznó tisztátalan állatnak számít, ezért ha egy moszlim megérint egy disznót, nem kapja meg a hetvenkét szüzet a paradicsomban, akik mártíromsága jutalmául járnának neki.

A tervvel egy probléma van, az, hogy a disznó a zsidó vallás szerint is tisztátalan állatnak számít, tartása tilos. Ezért Ben Jakovnak ki kell kérnie a területileg illetékes rabbitanács véleményét a disznóőrség felállításáról. Daniel Silo, a ciszjordániai rabbitanács vezetője azonban kijelentette, hogy mivel emberéletek megmentéséről van szó, "kivételesen" engedélyezik az őrző-védő sertések tenyésztését.

Az Adej Ad kolónia disznók helyett inkább ludakkal próbálkozik, melyeket már a rabbik is elfogadhatóbbnak tartanak. A telep lakói úgy gondolják, hogy igaz a legenda, miszerint az ókori rómaiakat a Capitolium lúdjai gágogásukkal figyelmeztették egy közeledő gall támadásra i. e. 390-ben. A libasereglet a zsidó telep lakosai szerint nem csak a gall, de a palesztin támadások elleni is megfelelő védelmet biztosít.

KAPCSOLÓDÓ CIKK