Elcsitult az orosz-ukrán határviszály

Ukrajna elérte célját az azovi-tengeri Tuzla szigetével kapcsolatos probléma megoldásában - jelentette ki kedden Kijevben Viktor Janukovics ukrán kormányfő a kérdésről tartott tanácskozás után.

Ukrajnának sikerült megállítania a gátépítést, megakadályoznia az összetűzéseket és a tárgyalóasztalra áttenni a konfliktus rendezésének ügyét - fogalmazott az ukrán kormányfő. Sokan vannak, akik kommentálni szeretnék ezeket az eseményeket, és ezzel sajnos kárt okoznak a tárgyalási folyamatnak, valamint az ukrán-orosz partneri viszonynak - idézte a kormányfő szavait az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség. Arra az újságírói kérdésre, célszerű-e kivonni az ukrán határőröket Tuzla szigetéről, Olekszandr Mocik külügyminiszter-helyettes azt válaszolta, hogy "megvizsgálják a kérdést". Bejelentette, hogy az ukrán és az orosz külügyminiszter pénteken ismét tárgyal a problémáról.

Oroszország és Ukrajna között amiatt alakult ki feszültség, hogy az oroszországi krasznodari területről töltést kezdtek építeni az Azovi-tengert a Fekete-tengerrel összekötő Kercsi-szorosban az ukrán fennhatóságú Tuzla szigete irányában. A krasznodari hatóságok a védőgátépítést környezetvédelmi indokokkal támasztották alá, Kijev viszont Ukrajna területi épségét látta veszélyeztetve.